Αντιμετωπίστε την ινομυαλγία, με θρεπτική διατροφική υποστήριξη!

Θα μπορούσατε να έχετε ινομυαλγία, αν ο πόνος σας είναι ανυπόφορος και πονάτε σε όλο το σώμα και γίνεται ακόμα χειρότερος με την αφή. Πολλά άλλα συμπτώματα μπορούν να σχετίζονται με την ινομυαλγία όπως: κόπωση, αδυναμία, πονοκέφαλοι, διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μη επαρκής ύπνος. Πολλοί έχουν και διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί κάνουν διάγνωση ινομυαλγίας παρουσιάζοντας την ως άλλη ασθένεια, όπως  η χρόνια κόπωση ή οι αγχώδης διαταραχές, επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά τόσο παρόμοια.

Υπάρχει ένα σύστημα σημείων πόνου που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ινομυαλγίας, οπότε αν ο πόνος σας ανταποκρίνεται σε ένα ορισμένο αριθμό από αυτά τα σημεία τότε επιβεβαιώνεται ως ινομυαλγία!

Η φλεγμονή

Είναι συχνά ο ένοχος σε οποιαδήποτε ζήτημα περιλαμβάνει χρόνιο πόνο. Η έρευνα έχει εντοπίσει ορισμένους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε προβλήματα ινομυαλγίας, όπως οι ελλείψεις βιταμινών ή ανόργανων ουσιών και μεταξύ άλλων τα υψηλά επίπεδα άγχους. Ο Δρ Ron Hounninghake, Διευθυντής της Κλινικής Riordan στο Κάνσας, αναφέρει πως σχεδόν όλοι οι ασθενείς του με ινομυαλγία έχουν ελλιπή επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οποιοσδήποτε μυοσκελετικός πόνος σημαίνει χαμηλά επίπεδα βιταμίνη D και πολλοί τύποι πόνου θα ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους συμπληρώματα.

Τα χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης

Ένα κύριο αντιοξειδωτικό, το οποίο σχηματίζεται από τον οργανισμό διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από την οξειδωτική βλάβη και εάν αυτό βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή δυσκαμψία και μυϊκό πόνο. Η γλουταθειόνη είναι πλούσια σε μέταλλα,όπως το θείο, και πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκής ποσότητες τροφίμων με θείο. Στα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο περιλαμβάνονται: τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μπρόκολο, τα αυγά και το σκόρδο. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν το θείο που απαιτείται για το σώμα ώστε να το μετατρέψει σε γλουταθειόνη. Άλλα συμπληρώματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι το NAC (N-ακετυλο κυστεΐνη) το ALA (α-λιποϊκό οξύ) και το MSM (μεθυλσουλφονυλμεθάνιο).

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου

Μπορούν να συμβάλουν στο μυϊκό πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 45% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια. Αυτή η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί τους μύες να συμπτύσσονται και να προκαλούνται σπασμοί, ένας από τους πόνους που σχετίζονται με την ινομυαλγία.

Τα επίπεδα βιταμίνης Β

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας και απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας στη χρήση των μυών. Το να έχετε περισσότερη μυϊκή δύναμη είναι κρίσιμο για την επούλωση. Ενδυναμώστε τη μυϊκή καταστασή σας με  κάποια άσκηση που έχει χαμηλό αντίκτυπο, τόσο για το οξυγόνο όσο και για το μυϊκό τόνο. Θα είναι επώδυνο και δύσκολο να το κάνετε, αλλά μόλις αρχίσετε σιγά-σιγά, προσθέστε λίγο βάρος στις ασκήσεις σας, μετέπειτα θα γίνει ακόμα ευκολότερο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο θα λειτουργήσει και θα νιώσετε καλύτερα!

Το αμινοξύ, D-φαινυλαλανίνη, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για σημαντική μείωση του πόνου, μαζί με το CoQ10 και το αμινοξύ, καρνιτίνης, βοηθώντας το σώμα να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας.  Τα Ωμέγα 3 που περιλαμβάνουν τις ενώσεις EPA και DHA, παράγουν προσταγλανδίνες μια αντι-φλεγμονώδης ένωση.

Η ινομυαλγία είναι επίσης μια αγχώδης διαταραχή του ανοσοποιητικού που προκαλεί χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας άγχος, μετάτραυματική νόσο του στρες (PTSD) και κατάθλιψη, που συχνά σχετίζονται με βαθιά συσσωρευμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Πολλά συναφή ζητήματα είναι χημικές ευαισθησίες, αλλεργίες, ακόμη και παρενέργειες από συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε άλλες έρευνες, άλλες μορφές  θεραπείας που είναι ευεργετικές, ανάλογα με το άτομο, είναι ο βελονισμός, ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τακτικό απαλό μασάζ. Το να έρχεστε αντιμέτωποι με την ινομυαλγία μπορεί να είναι απογοητευτικό και η βελτίωση σταδιακή, και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί γιατροί καταφεύγουν σε συνταγογραφήσεις για τον πόνο, οι οποίες όμως στη συνέχεια οδηγούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά το σώμα σας θα ανταποκριθεί με την πάροδο του χρόνου, με τη βοήθεια των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής και τροφίμων. Η επαναφορά των φυσικών θεραπευτικών ικανοτήτων του σώματός θα αναλάβουν την αποθεραπεία και θα αισθάνεστε καλύτερα με φυσικότητα.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα, σας προτείνουμε να δείτε και τα παρακάτω:

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα