7 Φυσικές Θεραπείες για τη Μείωση Χοληστερίνης

H χοληστερίνη βρίσκεται φυσικά στο σώμα, παράγεται κυρίως στο ήπαρ, και απαιτείται για τη πέψη, την ακεραιότητα των μεμβρανών, τη παραγωγή της βιταμίνης D, τη διατήρηση υγιών νεύρων και ως πρόδρομος στεροειδών και ορμονών του φύλου. Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη και οι ορμόνες του στρες απαιτούν για τη παραγωγή τους τη χοληστερόλη. Επίσης είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό της δομής των κυττάρων και της μεμβράνης τους. Έρευνα έχει δείξει ότι η χοληστερόλη προστατεύει από μολύνσεις και αθηροσκλήρωση.

Περίπου το 20% του ελύτρου μυελίνης που επικαλύπτει τα νευρικά κύτταρα και τις ίνες αποτελείται από χοληστερόλη, ακόμα και η λειτουργία των νευρώνων εξαρτάται από τη χοληστερίνη, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική και διανοητική λειτουργία. Το σώμα συνθέτει όση χοληστερόλη απαιτείται, ρυθμίζοντας την παραγωγή της με βάση το επίπεδο της χοληστερόλης που προσλάμβάνει μέσω της διατροφής. Όση περισσότερη χοληστερίνη περιλαμβάνει η διατροφή σας τόσο το λιγότερο προσπαθεί το  ήπαρ να παράγει.

Η American Heart Association σημειώνει ότι η χοληστερίνη δεν διαλύεται στο αίμα και πρέπει να μεταφέρεται σε όλο το σώμα από λιποπρωτεΐνες. Η έρευνα υπέδειξε ότι η HDL ή υψηλής πυκνότητας «καλή»  χοληστερόλη, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Η LDL ή χαμηλής πυκνότητας «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες. Προβλήματα εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της HDL μειώνονται, δημιουργώντας φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα. Χαμηλά επίπεδα HDL εμποδίζουν την παραγωγή στεροειδών ορμονών που ελέγχουν τον πόνο, περιορίζει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να δημιουργήσει αποθέματα ενέργειας. Χαμηλή HDL οδηγεί σε πόνους και φλεγμονή, η οποία είναι η πραγματική αιτία των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.

Φυσικές θεραπείες για κανονικά επίπεδα χοληστερίνη
 • Green Tea
  Το πράσινο τσάι περιέχει διάφορες ενώσεις που μειώνουν τα επίπεδα της LDL. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, άνθρωποι που κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε κάψουλες οδηγήθηκαν σε μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης 4,5%.
 • Ξηροί Καρποί
  Τρώτε ξηρούς καρπούς τακτικά, ειδικά τα καρύδια και τα αμύγδαλα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης.
 • Pomegranate
  Το ρόδι περιέχει αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι προσφέρουν πολλά προστατευτικά οφέλη στον οργανισμό και στη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL). Έρευνα έδειξε πως τα ρόδια μπορούν να βοηθήσουν στη πρόληψη ή τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, οξειδωτικό στρες, υπεργλυκαιμία και φλεγμονώδεις δραστηριότητες.
 • Εκχύλισμα φύλλου αγκινάρας
  Το εκχύλισμα φύλλου αγκινάρας μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης με το να περιορίζει τη σύνθεση της στα όργανα μας. Επιπλέον, το εκχύλισμα μπορεί να αυξήσει τη ροή απέκκρισης της χοληστερόλης από το ήπαρ.
 • Διαλυτές φυσικές ίνες
  Επιβραδύνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, όπως η βρώμη, τα όσπρια, τα δαμάσκηνα,τα μήλα, τα καρότα, το μπρόκολα και όλων των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτή ίνα. 5 έως 10 γραμμάρια ημερησίως μπορεί να προκαλέσουν μια μείωση κατά 5 τοις εκατό της LDL χοληστερόλης.
 • Βιταμίνη C
  Η βιταμίνη C βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης με το να την μετατρέπει σε χολικά οξέα τα οποία απεκκρίνονται από το έντερο. Μελέτες έδειξαν πως η λήψη βιταμίνης C πριν από ένα γεύμα αποτρέπει τα λίπη το να απορροφηθούν και να διοχετευτούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Έπειτα από κλινικές μελέτες για την διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης, σας προτείνουμε ένα φυτικό διατροφικό σκεύασμα, το CholesTea, το οποίο περιέχει ακριβείς συγκεντρώσεις από πολυφαινόλες, κατεχίνες και ανθοκυανίνες προερχόμενες από εκχύλισματα πράσινου τσαγιού, ροδιού και βιταμίνης C.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για το CholesTea

AdRianna Gkika
Holistic Healer

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts