Αντηλιακά & Δείκτης SPF

sun3
Τι είναι, επιτέλους, ο περιβόητος δείκτης προστασίας (SPF);

Ο μαγικός αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ότι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 20 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ότι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν.

Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;

Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μη κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Αντίθετα, όταν βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Έτσι βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του δέρματος. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ λόγω σπορ).

Άν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα;

Όχι! Καταρχήν ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 20-50 είναι ικανοποιητικός για τον μέσο πληθυσμό. Μην φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ικανοποιητικός εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δε καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!

Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;

Οι ακτίνες του ηλίου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σε εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια ημέρα με συννεφιά, το 80% του ηλίου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.

Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Οι πολυμήχανες ακτίνες του ηλίου φτάνουν σε εμάς όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ηλίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δε κινδυνεύεται με ηλιακό έγκαυμα, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.

Καθώς προχωρά το καλοκαίρι και μαυρίζω, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;

Πράγματι, οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων Β, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες Α. Δηλαδή, ακόμη κι άν έχετε μαυρίσει, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης παραμένει.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος.

Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση τους;

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμό στο δέρμα. Το κακό είναι ότι το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στις βλάβες από τον ήλιο. Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δε κυκλοφορούν στην αγορά αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση τους. Οι αλλεργίες καραδοκούν.

Αρκεί ο μεγάλος δείκτης ή πρέπει να προσέξω και τα συστατικά για το αντηλιακό του παιδιού μου;

Για την παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με SPF 50+, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδάργυρου ή διοξειδίου του τιτανίου). Μεγάλη σημασία όμως, έχει η συνεπής χρήση του. Μην παραλείπετε λοιπόν, να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνουν το κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Η αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να χρησιμοποιείτε ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα. Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω και τα παρακάτω:

Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing προϊόντων & υπηρεσιών ομορφιάς

Similar Posts