Διατροφή για αθλητές: Τι πρέπει να προσέξετε!

Στην αναπτυσσόμενη αγορά της διατροφής και της υγείας για τους αθλητές, ένα πράγμα που δεν έχει αναφερθεί αρκετά είναι η σημασία των μετάλλων και ανόργανων στοιχείων. Μια γρήγορη έρευνα στη σημαντικότητα των μετάλλων και τη λειτουργία τους μας δείχνει ότι τα μέταλλα είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την φυσιολογία μας, όπως για τα δόντια, τα οστά, το αίμα, τους μύες, τους ιστούς και τα νεύρικα κύτταρα. Κύρια λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα, ή στη πίεση των υγρών του σώματος για να περάσουν μέσα από το σώμα. Για παράδειγμα το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο συμβάλλουν στο να διατηρηθεί ο ρυθμικός χτύπος της καρδιάς. Τα μέταλλα αποτελούν το δομικό στοιχείο των ορμονών όπως η θυροξίνη και η ινσουλίνη, και των πρωτεϊνών όπως η αιμοσφαιρίνη.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα, που εργάζονται σε καθημερινή βάση ή ασκούνται καθημερινά δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα μετάλλων ώστε να αντικαταστήσουν τη ποσότητα που έχουν χάσει. Οι περισσότεροι αθλητές σήμερα εξαρτώνται από τα αθλητικά ποτά, τα οποία έχουν ως επί το πλείστον βάση το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις χρωστικές και το κάλιο. Πίνουν ενεργειακά ροφήματα που περιέχουν ρύζι ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που όμως δεν έχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα, 100.000 νέοι άνδρες και γυναίκες, καθώς και επαγγελματίες αθλητές πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, ως αποτέλεσμα του αθλητισμού. Αυτό είναι το διπλάσιο του αριθμού των θανάτων στις εθνικές οδούς. Σχεδόν οι μισοί από τους 100.000 αθλητές παίζουν μπάσκετ, όχι πυγμαχία ούτε ποδόσφαιρο. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά με αυτή την εικόνα, όταν οι αθλητές δεν ανταπεξέρχονται πολύ καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται. Μία από τις διάφορες αιτίες είναι η ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλλεται σε σύγκριση με τους μη-αθλητές. Ιδρώνουν περισσότερο σε πέντε χρόνια από ότι θα ιδρώσει ένας μη-αθλητής σε 75 χρόνια. Αν 60 βασικά μέταλλα δεν προσλαμβάνονται συχνά πάλι πίσω στον οργανισμό, τότε το σώμα θα τεθεί σε κίνδυνο.

Έλλειψη μετάλλων και συμπτώματα

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη μετάλλων. Μερικές ελλείψεις είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν σε σχέση με άλλες. Κάποιος πρέπει να είναι καλός γνώστης των συμπεριφορών ή ατελειών στο σώμα του . Το να επικεντρώνεστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε μέταλλα είναι από μια από τις πολλές απαντήσεις. Διατηρώντας μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή. Κατανοήστε ότι ως αθλητής, θα πρέπει να έχετε μια ‘μη φυσιολογική’ (σε σχέση με το μέσο όρο ανθρώπων) πρόσληψη ανόργανων ουσιών  και δεν θα πρέπει να επαναπαυτείτε στις συνηθισμένες δίαιτες και διατροφές.

Πολλοί vegan αθλητές αρχίζουν να χρησιμοποιούν τροφές φυτικής προέλευσης για την ανανέωση της ενέργειας και την αύξηση της απόδοσης τους, και αποδεικνύουν έμπρακτα, πηγαίνοντας ενάντια στη παραδοσιακή πρακτική που υποστηρίζει την κατανάλωση κρέατος, ότι μια vegan διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την ανταγωνιστική αθλητική απόδοση.

Ο Brendan Brazier είναι ένας vegan τριαθλητής από το Βανκούβερ του Καναδά, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως 80% ωμοφάγος. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με το πώς να γίνετε ένας επιτυχημένος αθλητής vegan δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, ο Brazier χρησιμοποίησε τη διαδικασία δοκιμής και λάθους. Παρατήρησε ότι όταν καταναλώνονται ιδιαίτερα επεξεργασμένες σκόνες πρωτεΐνης, βίωνε μυϊκή δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Όταν άρχισε να τρώει όλα τα ωμά, φυσικά, αλκαλικά τρόφιμα ο χρόνος ανάρρωσης του βελτιώθηκε, και η δυσκαμψία μυών και ο πόνος εξαφανίστηκε. Ο Brazier είναι ο συγγραφέας του «The Thrive Diet», και είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη αυθεντία όσον αφορά τη θρεπτική διατροφή με βάση τα φυτά. Το 2006, ο Brazier κέρδισε τον Εθνικό Υπερμαραθώνιο Πρωταθλήματος 50 χιλιόμετρων , θέτοντας ένα νέο ρεκόρ.  Αναφέρει πως η vegan διατροφή βελτίωσε την ποιότητα ύπνου και την αντοχή.

Συμπληρώματα διατροφής και υγεία

Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολλά βιολογικά συμπληρώματα που παρέχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της διατροφής του αθλητή με μεγάλη θρεπτική αξίαΠαραδείγματος χάριν, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αγγειολογία έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από φλοιό πεύκου  βελτιώνουν τη ροή του αίματος στους μυς και επιταχύνει την ανάρρωση μετά από σωματική άσκηση. «Με τα εκατομμύρια των αθλητών σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι μια πραγματικά επαναστατική ανακάλυψη και εξαιρετικά σημαντική για όλα τα άτομα που ενδιαφέρονται για μυϊκές κράμπες και την ανακούφιση του πόνου με μια φυσική προσέγγιση. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το εκχύλισμα από φλοιό πεύκου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό με τη βελτίωση της ροής του αίματος προς τους μύες και την επίσπευση της αποκατάστασης μετά την άσκηση» είπε ο Dr. Peter Rohdewald, ένας επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Το εκχύλισμα από φλοιό πεύκου βελτιώνει την παροχή αίματος στον μυϊκό ιστό δημιουργώντας ένα φαινόμενο ανακούφισης για τις μυϊκές κράμπες και τον πόνο. Το νιτρικό οξείδιο (ΝΟ) ένα αέριο του αίματος, είναι ευρέως γνωστό για την ενίσχυση της ροής του αίματος και το εκχύλισμα από φλοιό πεύκου μπορεί να επηρεάσει τη δραστικότητα του ΝΟ », δήλωσε ο Dr Rohdewald. «Η ανεπαρκής παραγωγή του ΝΟ είναι ο κοινός παρονομαστής υπεύθυνος για τη μειωμένη ροή του αίματος στην αγγειακή νόσο

Η έντονη άσκηση είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει μυϊκή βλάβη που μπορεί να ακολουθείται από τα συμπτώματα της φλεγμονής. Ξεχωριστές μελέτες απέδειξαν ότι το εκχύλισμα από φλοιό πεύκου εμφάνισε αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε πολλές κλινικές μελέτες.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα, σας προτείνουμε να δείτε το ΒioEnergy Food και το Antioxidant 24h

Adrianna Gkika
Holistic Healing

 

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts