Διατροφή για όγκο

Θα έχεις ακούσει διάφορες απόψεις σχετικά με τη διατροφή για όγκο όπως ότι πρέπει να τρως 3-4 γεύματα καθημερινά, πολλές πρωτεΐνες (2-3 gr/κιλό σώματος), ασπράδια αυγών, πρωτεϊνούχα ροφήματα (ορού γάλακτος-καζεΐνης), υδατάνθρακες μετά την προπόνηση ή απλούς υδατάνθρακες (δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη κ.α.), πολλές θερμίδες (35-40gr/κιλό βάρους), αναβολικές ορμόνες, ενεργειακά ποτά ή/και “συμπληρώματα διατροφής” και άλλα πολλά.

Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να αποκτήσεις όγκο γρήγορα με οποιοδήποτε τίμημα ή εάν σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις ένα σώμα με υγιή όγκο, χωρίς να επιβαρύνεις τα όργανά σου και γενικότερα τον οργανισμό σου. Αν επιλέξεις το πρώτο, τότε δεν χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω. Αν επιλέξεις το δεύτερο τότε ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες για σένα σχετικά με την διατροφή για όγκο.

Ο στόχος που έχεις θέσει, δε θα έχει αξία αν δεν απολαμβάνεις τη διαδρομή. Δηλαδή θα πρέπει οι καθημερινές συνήθειες που θα υιοθετήσεις να μην σε κουράζουν ψυχικά ή σωματικά. Αν συμβεί αυτό τότε ο οργανισμός σου θα αντιδράσει και θα αντισταθεί δημιουργώντας «ορμονική διαταραχή». Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να δυναμώσεις φυσιολογικά προστατεύοντας τη λειτουργία του οργανισμού σου. Για να αποκτήσεις όγκο θα μπουν στη ζωή σου πολλές ασκήσεις και περισσότερο φαγητό. Για το πρόγραμμα ασκήσεων που πρέπει να ακολουθήσεις, θα σε συμβουλεύσει ο γυμναστής σου.

Εγώ θα ασχοληθώ με τη διατροφή σου.

Διατροφή για όγκο = Πολλές θερμίδες
Πολλές θερμίδες = (Όγκος+Βάρος+Λίπος)

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν μυϊκή μάζα και άλλοι με την ίδια ποσότητα φαγητού, παίρνουν λίπος γρήγορα και φουσκώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί διαφέρουμε μεταξύ μας όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Έχουμε συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση και πρέπει να τη σεβαστούμε. Ένα ασφαλές σχέδιο είναι μια πιο αργή και σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς κενές ή άχρηστες θερμίδες. Ξεκίνα αργά, εφαρμόζοντας την κοινή λογική και στη διαδρομή προσάρμοσε τη διατροφή σου.

Το κριτήριο σου θα είναι η σχέση Πείνα-Δύναμη-Προπόνηση. Δηλαδή αν πεινάς και δεν έχεις δύναμη να ολοκληρώσεις την προπόνηση τότε πρέπει να αυξήσες τις θερμίδες. Αν ολοκληρώνεις την προπόνηση άνετα, δεν πεινάς και έχεις δυνάμεις για περισσότερες ασκήσεις, τότε μείωσε τις θερμίδες. Οι πρωτεΐνες είναι η τροφή των μυών γι’ αυτό θα πρέπει να τις τρως μόνο μετά την προπόνηση.

Βασικό είναι επίσης ότι πρέπει να κοιμάσαι πολύ καλά, τουλάχιστον 7- 8 ώρες καθημερινά, με ώρα κατάκλισης το αργότερο στις 23:00-24:00. Έτσι θα δώσεις τη δυνατότητα στον οργανισμό σου να επιδιορθώσει τις βλάβες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να εντάξεις στη διατροφή σου δύο συμπληρώματα τα οποία θα κτίσουν γερά θεμέλια.

Colostrum Πρωτόγαλα

Το Colostrum είναι το πρώτο γάλα (3 ημερών) που παράγει η μάνα αγελάδα μόλις γεννήσει το μωρό της. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως «πύαρ» και πολύ διαδεδομένο στους αθλητές. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες. Επίσης περιέχει θείο, πολύτιμο συστατικό στη δόμηση των πρωτεϊνών.

Το colostrum είναι απαραίτητο στη διατροφή για όγκο αν θέλεις:

  • Να χτίσεις στιβαρούς και σωστά δομημένους μύες γρήγορα, αλλά με τρόπο που δεν επιβαρύνει την υγεία σου.
  • Να έχεις μύες που δεν ξεφουσκώνουν αν μειώσεις ή σταματήσεις την γυμναστική.
  • Να έχεις γρήγορη αποκατάσταση από την γυμναστική.
  • Να έχεις γρήγορη αποκατάσταση από τους τραυματισμούς.

Κριτήρια επιλογής αποτελεσματικού Colostrum

1. Να είναι Βio δηλαδή βιολογικό.
2. Να έχει 29% IgG ανοσοσφαιρίνες. Αυτό μας δείχνει τη δύναμη του. Όσο ποιο κοντά είναι στη γέννηση του μωρού τόσο πιο δυνατό είναι. Το 29% αφορά την πρώτη ημέρα, 20% την δεύτερη και 12% την τρίτη. Όλα ονομάζονται colostrum αλλά με διαφορετική απόδοση το καθένα.

Προσοχή. Τα παραπάνω 1&2 θα πρέπει να αναφέρονται οπωσδήποτε στην ετικέτα του προϊόντος, γιατί μόνο έτσι είσαι σίγουρος.

Collagen

Το κολλαγόνο (γεννώ κόλα) είναι μία πρωτεΐνη την οποία παράγει ο οργανισμός και υπάρχει παντού στο σώμα. Μυϊκό σύστημα, ορμονικό, ιστούς, αρτηρίες, κ.α.  Κατά τη διάρκεια της μυϊκής ενδυνάμωσης, χρειάζεσαι πολύ κολλαγόνο για να δημιουργήσεις σωστή και ισχυρή δομή στο σώμα σου.

Η χρήση κολλαγόνου στη διατροφή για όγκο προσφέρει:

  • Δύναμη, ελαστικότητα και γρήγορη ανάκαμψη από τραυματισμούς των χόνδρων
  • Λίπανση και ελαστικότητα στους τένοντες
  • Υψηλή αντοχή στις αρθρώσεις
  • Ενίσχυση και ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος

Κριτήρια επιλογής αποτελεσματικού κολλαγόνου

1. Μικρό μοριακό βάρος. Μικρότερο από 3.000 D
2. Είναι προτιμότερο να μην επιλέξεις την υγρή μορφή αλλά σκόνη λόγω συντηρητικών
3. Να συνοδεύεται από μελέτες
4. Να είναι ασφαλές για τη Νεφρική λειτουργία
5. Να είναι κατάλληλο και για διαβητικούς

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D.

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts