Διατροφή και διάθεση

Μας ρωτάνε συχνά για το πώς τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την ψυχική υγεία μας.

Οι επιπτώσεις της διατροφής στη φυσική απόδοση του σώματος έχουν μελετηθεί για δεκαετίες. Αθλητές συμβουλεύονται διαιτολόγους για να βελτιώσουν την απόδοση των μυών τους, τους πνεύμονες και την καρδιά. Σπάνια όμως βλέπουμε ακαδημαϊκούς να συμβουλεύονται διαιτολόγους για να τελειοποιήσουν τη διατροφή τους για πνευματική απόδοση. Όπως τα οφέλη της καλής διατροφής για τον εγκέφαλο έχουν κάπως παραμεληθεί από την κοινωνία, έτσι είχαν παραμεληθεί και οι συνέπειες της κακής διατροφής στη ψυχική κατάσταση, μέχρι πρόσφατα!Τώρα γίνεται απολύτως σαφές ότι όπως ακριβώς τα τρόφιμα επηρεάζουν τη σωματική ευεξία, έτσι επηρεάζουν και τη ψυχική ευεξία.

Η κακή διατροφή αναγνωρίζεται μία από τις κύριες αιτίες που συμβάλλει στην εμφάνιση πολλών διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Όλοι αγωνιζόμαστε για την υγεία και τη μακροζωία, αλλά όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει λακωνικά, «η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας,  στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία». Στην Αυστραλία, κοντά στο 50% του πληθυσμού θα βιώσει μια διαταραχή της ψυχικής υγείας σε κάποιο σημείο της ζωής του, με την κατάθλιψη και το άγχος να είναι τα πιο κοινά.  Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι η τρίτη κύρια αιτία αναπηρίας. Πολλαπλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ψυχικής διαταραχής έχουν συνδεθεί με διάφορα αίτια, όπως η γενετική, βιοχημικοί παράγοντες και τα κύρια γεγονότα της ζωής του ατόμου.

Όμως, η ανακάλυψη και η κατανόηση της σχέσης και της πιθανής πρόκλησης ψυχικών διαταραχών εξαιτίας της διατροφής, θα μπορούσε να μας δώσει τεχνικές θεραπείας και πρόληψης που είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές, και τόσο εύκολες όσο το τι καταναλώνουμε κάθε μέρα. Τα σώματά μας είναι απίστευτα έξυπνα. Όταν τους δίνουμε μια ισορροπημένη διατροφή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών από φυσικές, μη επεξεργασμένες πηγές, το σώμα λειτουργεί αποτελεσματικά για να μετατρέψει το σύνολο των τροφίμων στα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά του. Τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα απορροφούνται από το επιθήλιο του εντέρου και μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο σημείο όπου είναι απαραίτητα. Η βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου στηρίζεται στις χημικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα αλλά πολυάριθμα μέταλλα και θρεπτικές ουσίες.

Μερικές από τις πιο ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες περιλαμβάνουν:
  • Τα Αμινοξέα, βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες μετατρέπονται σε νευροδιαβιβαστές όπως, η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι υπεύθυνοι για τα σήματα του εγκεφάλου προς στο σώμα.
  • Τη Γλυκόζη, από υδατάνθρακες, η οποία χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ινσουλίνη και αυξάνει τη διαθεσιμότητα των αμινοξέων.
  • Τα Απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους και βοηθούν στη μετάδοση των σημάτων των νευροδιαβιβαστών μεταξύ των νευρώνων. Το 30% του εγκεφάλου αποτελείται από αυτά.

Τα σήματα από τον εγκέφαλο προς το σώμα μας λένε πώς να ενεργήσουμε  και να αισθανθούμε και μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε κατάλληλα σε κάθε δεδομένη κατάσταση. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας κατηγοριοποιούνται με βάση την έλλειψη των κατάλληλων συναισθημάτων και δράσεων.

Η σύγχρονη διατροφή, ενώ είναι πλούσια σε τροφές και θερμίδες, είναι ανύπαρκτη σε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία. Εάν το σώμα δεν έχει πρόσβαση στα ζωτικά συστατικά των τροφίμων, είναι σαν να υπάρχει ένα ελλείπον κομμάτι του παζλ, όταν πρόκειται για τη νευρολογική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι νευροδιαβιβαστές να μην παράγονται ή να μη χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Στην ολοκληρωμένη έκθεσή της, «Τρεφόμενοι Εγκέφαλοι: η επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία», η Dr. Deborah Cornah τονίζει τη σημασία της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, καθώς έχουν επιρροή στη γνωστική λειτουργία και στη λειτουργία της μνήμης καθώς του συναισθηματικού ελέγχου.

Η δομή και η σύνθεση του εντέρου δείχνει επίσης μια σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Μια μελέτη του UCLA σχετικά με την υγεία του πεπτικού συστήματος απέδειξε ότι όπως ο εγκέφαλος μπορεί να στέλνει μηνύματα με το σώμα,  έτσι και το έντερο μπορεί να στείλει μηνύματα στον εγκέφαλο. Το έντερο συχνά αναφέρεται ως ο «δεύτερος εγκέφαλος», με εκατομμύρια νευρώνες να διαπερνούν το τοίχωμα του εντερικού σωλήνα, και παραδόξως, μαζί με ένα ποσοστό άλλων νευροδιαβιβαστών, το 90% της σεροτονίνης του σώματος (υπεύθυνο για την ικανοποίηση) να έγκειται στο έντερο. Πιστεύεται ότι το έντερο μπορεί να έχει κάποια επιρροή στα συναισθήματα και τις πράξεις, ωστόσο όταν μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη και αφύσικη διατροφή προκαλεί βλάβη στα έντερα και τα τοιχώματα του, απλά δεν θα αναμεταδώσει τα μηνύματα τόσο αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας. Οι μελέτες που διατίθενται σήμερα πρέπει να είναι αρκετές για να σας ωθήσουν στο ξεκίνημα μιας σωστής διατροφής, σε συνδυασμό με άλλες επιλογές όπως οι σούπερτροφες, ως ένα ασφαλές και εύκολο εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία των διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα για το πώς η ψυχική σας υγεία επηρεάζεται από τη διατροφή, σας προτείνω να δείτε και το παρακάτω

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts