Ενισχύστε τα επίπεδα σιδήρου!

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις και μάλιστα οι γυναίκες είναι όσες κινδυνεύουν περισσότερο. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μία πρωτεΐνη που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να παραδώσουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Χωρίς επαρκή σίδηρο κάθε σύστημα του σώματος υποφέρει.

Ενισχύστε τα επίπεδα σιδήρου με καλή διατροφή και σωστά συμπληρώματα διατροφής

Υπολογίζεται ότι το 9% των γυναικών και το 2% των ανδρών πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω της διαδικασίας της έμμηνου ρύσεως στις γυναίκες. Αυτή η απώλεια αίματος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε μία αναιμική κατάσταση.

Έλεγχος των επιπέδων σιδήρου

Ο έλεγχος για τα επίπεδα σιδήρου γίνεται μέσα από μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση φερριτίνης ορού. Η εξέταση αυτή μετρά το μόριο που μεταφέρει το σίδηρο, πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα κύτταρα και ονομάζεται φερριτίνη. Αν τα επίπεδα φερριτίνης σας είναι χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σιδήρου σας είναι επίσης χαμηλά. Το υγιές εύρος της φερριτίνης ορού βρίσκεται μεταξύ 20 – 80ng/ ml. Κάτω από 20, έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, και πάνω από 80, έχετε πλεόνασμα σιδήρου.
Το ιδανικό εύρος φερριτίνης είναι 40-60 ng/ml. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σιδήρου σας δεν είναι πολύ υψηλά, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου στους άνδρες.

Καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου

Θα μπορούσατε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου με το να συμπεριλάβετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας ή/και με τη συμπλήρωση με μια βιοδιαθέσιμη πηγή σιδήρου. Συχνά, τα άτομα που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να απορροφούν αποτελεσματικά το σίδηρο. Αυτό καθιστά πιο αναγκαία τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου. O διατροφικός σίδηρος έχει δύο κύριες μορφές: αίμη και μη-αίμη. Ο αίμη σίδηρος σχηματίζεται όταν ο σίδηρος συνδυάζεται με τη πρωτοπορφυρίνη IX. Αυτή η μορφή αποτελεί το περίπου 10% με 15% της συνολικής λήψης σιδήρου στους δυτικούς πολιτισμούς. Τα φυτά περιέχουν μη-αίμη σίδηρο ενώ μόνο τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν αίμη και μη-αίμη σίδηρο.

Επομένως για να αναπληρώσετε σίδηρο θα μπορούσατε να τρώτε:

  • Ζωϊκής προελεύσεως τρόφιμα
    Συκώτι (των πουλερικών και το μοσχαρίσιο), αρνίσια σπλήνα, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπούτι από κοτόπουλο, όστρακα, χτένια, σουπιές, χταπόδι, ξιφία, τόνο, σολομό, αυγά κλπ.
  • Φυτικά τρόφιμα
    Φακές, ρεβίθια, αγκινάρες, πιπεριές, σουσάμι, σπανάκι, βρώμη, πράσα, ξηρούς καρπούς (κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια) κλπ.
  • Συμπληρώματα σιδήρου
    Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι συμπληρωμάτων σιδήρου, τα οποία περιέχουν είτε σιδηρούχα ή τρισθενούς μορφή του σιδήρου. Η σιδηρούχα είναι καλύτερα απορροφήσιμη μορφή συμπληρωμάτων σιδήρου. Όμως καμία από τις δύο μορφές δεν λύνει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Καθώς όταν λάμβάνεται με αυτή τη μορφή ο σίδηρος αποκαθιστά το πρόβλημα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο. Η ουσιαστική αλλαγή θα είναι να εξοπλίσουμε τον οργανισμό μας με όλα τα εφόδια για να μπορεί να παράγει και πάλι επαρκή σίδηρο. Για αυτό χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε αμινοξέα (βασικά και μη), βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.

Κάνοντας την έρευνα σας σας προτείνω και το παρακάτω

AdRianna Gkika
Holistic Healer 

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts