Δεν είναι όλες οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής ίδια!

Οι πολυβιταμίνες είναι ένα από τα συμπληρώματα διατροφής που συνιστώνται πιο συχνά για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αυτό μας ωθεί να προμηθευόμαστε οτιδήποτε βρίσκεται στο ράφι του φαρμακείου χωρίς να το εξετάζουμε ιδιαίτερα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιομηχανία συμπληρωμάτων συνεχίζει να αυξάνει τις πωλήσεις της και την ποικιλία των σκευασμάτων της, θα πρέπει να εξετάζετε και να επιλέγετε πιο συνειδητά που επενδύετε. Το να επιλέξετε σωστά ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας.

Το περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) έχει δηλώσει, «[…] Μη βέλτιστη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών, πάνω από τα επίπεδα που προκαλούν την κλασική ανεπάρκεια βιταμίνης, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών […] φαίνεται συνετό όλοι οι ενήλικες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης . “

Επιλέξτε την ποιότητα, αντί την ποσότητα

Οι περισσότερες από τις σημερινές πολυβιταμίνες προέρχονται από συνθετικές πηγές, με πολλά τεχνητά πρόσθετα όπως χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, σάκχαρα, χημικά και υλικά πληρώσεως. Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι μια βιταμίνη είναι μια βιταμίνη, που σημαίνει ότι είναι όλες ισοδύναμες στην αποτελεσματικότητα τους. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδές, καθώς το σώμα αντιμετωπίζει καλύτερα τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που προέρχονται από πλήρης μορφές τροφές. Πολλές συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα δεν αφομοιώνονται ή απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προσθέτουν περισσότερο άγχος στο σώμα και πρόσθετη δουλειά για το συκώτι που αναγκάζεται να τις μεταβολίσει. Επίσης, όταν χρησιμοποιείτε συνθετικά συμπληρώματα διατρέχετε τον κίνδυνο δημιουργίας μιας τοξικής κατάστασης εσωτερικά, ή κάποιας βιοχημικής ανισορροπίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται αδιακρίτως, αλλά να ερευνήσετε πριν τις επιλέξετε για την ενίσχυση της υγείας σας. Και όταν πρόκειται για την επιλογή της καλύτερης πολυβιταμίνης, η βέλτιστη ποιότητα είναι το κλειδί. Παρακάτω είναι μερικές, απλές οδηγίες για να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

  • Πρώτον να είναι πιο βιοδιαθέσιμες. Το πολυβιταμινούχο σκεύασμα πρέπει να προέρχεται στο σύνολό του από πηγές τροφίμων, κατά προτίμηση βιολογικές.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να είναι όλα φυσικά και να μην περιέχουν τεχνητά ή συνθετικά συστατικά.
  • Τρίτον, θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες βιοδυναμικές ποσότητες, ελαχιστοποιώντας τυχόν δυσμενείς αλληλεπιδράσεις  βιταμινών  και ανόργανων συστατικών.
  • Τέλος, θα ήταν επωφελής να περιέχει πολύτιμα βότανα ή / και φυτοχημικές ενώσεις που βοηθούν τη συνεργική δράση όλων των συστατικών, τα οποία συμβάλλουν επίσης στη βέλτιστη απορρόφηση.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με την σωστή επιλογή συμπληρωμάτων, σας συνιστούμε να κοιτάξετε και here.

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D.

 Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts