Καρδιαγγειακά προβλήματα και κυκλοφορικό

Η καρδιά είναι το πιο αξιοθαύμαστο όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ζυγίζει 300-350 γραμμάρια και κάνει 70 σφίξεις το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Η καρδιά λειτουργεί αποκλειστικά ως αντλία και παρέχει τη δύναμη που απαιτείται για τη συνεχή κυκλοφορία του αίματος μέσα στο κλειστό κυκλοφορικό σύστημα.

Η επιδημία της εποχής που διανύουμε είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες του Δυτικού κόσμου, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος και τα τροχαία ατυχήματα! Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει στατιστικών ερευνών, καταγράφεται παγκοσμίως ένας θάνατος που οφείλεται σε καρδιακή προσβολή κάθε 2 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, το 30-40% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα 30.000 άτομα περίπου το χρόνο πεθαίνουν αιφνίδια από καρδιαγγειακές νόσους, ενώ χιλιάδες αναγκάζονται να περιορίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για να αποφύγουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την καρδιακή συχνότητα, την πίεση του αίματος, την ικανότητα των αγγείων κυρίως των αρτηριών να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν τη διάμετρό τους και την ικανότητα των φλεβών να κατευθύνουν το αίμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα τρία βασικά βήματα για την προστασία της καρδιάς είναι:
1. Σωστή διατροφή: η διατροφή που πρέπει να ακολουθείται είναι η Παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα. Η Πυραμίδα λοιπόν της Παραδοσιακής Μεσογειακής Δίαιτας απεικονίζει τον ορθό τρόπο διατροφής υποδεικνύοντας τις τροφές οι οποίες θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
2. Άσκηση: η άσκηση δεν πρέπει να είναι εξαντλητική αλλά αναζωογονητική και πρέπει να προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Ακόμη και 20′ έντονο περπάτημα είναι καλύτερο από την αδράνεια.
3. Συμπληρώματα διατροφής: για να εξασφαλίσουμε την προστασία της καρδιάς και των αγγείων, τον καθαρισμό των αρτηριών, την προστασία του εγκεφάλου και τη στοχευμένη αντιοξείδωση.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, προτείνω να δείτε και αυτά:

Dr. Λ. Γερακούλιας, M.D. [E.H.]

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts