Πως να κόψετε το κάπνισμα και να μειώσετε την παρόρμηση για νικοτίνη!

Στο βόρειο Ισραήλ το Πανεπιστήμιο της Χάϊφα ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνάς τους, το οποίο δείχνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν σημαντικά τον “πόθο” για νικοτίνη, όπως και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο μέσα στην ημέρα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλή του τμήματος Εγκληματολογίας της σχολής στα πλαίσια του προγράμματος για τον εθισμό και τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν μετέπειτα από το Πανεπιστήμιο. Λόγω των δυσμενών επιπτώσεων των φαρμάκων, όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς τα συμπληρώματα για να σταματήσουν την επιθυμία καπνίσματος εξαλείφοντας τη συνήθεια αυτή μια και καλή. Και μάλιστα δουλεύει. Τα ωμέγα-3 είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής προσιτό στη τιμή, το οποίο ανευρίσκεται με σχετική ευκολία και το οποίο έχει μηδέν παρενέργειες.

Ο Dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, επικεφαλής του εργαστηρίου ψυχοφαρμακολογίας και το τμήμα εγκληματολογίας, πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή και κατέληξαν σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που η κοινότητα βιολογικών σκευασμάτων μελετούσε για χρόνια.

Ο γιατρός λέει πως το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα των ωμέγα-3. Αυτή η ανεπάρκεια βλάπτει τη δομή των νευρικών κυττάρων και «διακόπτει  τη νευροδιαβίβαση σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με το αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.»

Πώς το τσιγάρο επιδρά στο αίσθημα αληθινής χαράς και ικανοποίησης

Όσοι είστε καπνιστές, αντιμετωπίζετε προβλήματα στο να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις; Έχετε πολύ αυξημένη αυτοκριτική, νιώθετε ότι δεν έχετε κάνει αρκετά ή ότι δεν βοηθάτε τους άλλους ανθρώπους αρκετά; Το κάπνισμα μειώνει τους βασικούς τομείς της ανταμοιβής και της λήψης αποφάσεων, σας κάνουν να χάνετε την ικανότητα του να είστε επιεικής με τον εαυτό σας, ενώ ακόμη και το να πάρετε μικρές αποφάσεις σας φαίνεται σαν τεράστια, αγχωτική διαδικασία.

Αυτή η καταστολή των φυσικών χημικών ουσιών που ελέγχουν τα καλά συναισθήματα και την απόκριση «πάλης ή φυγής»(«fight or flight») σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει υποτροπιασμό του εθισμού στη νικοτίνη. Με άλλα λόγια, πολλοί καπνιστές επιστρέφουν στο κάπνισμα μετά τη διακοπή, επειδή κάτι αγχωτικό συμβαίνει ή έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες αποφάσεις. Ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να κάνουν κάτι υπέροχο και διασκεδαστικό και δεν μπορούν καν να το απολαύσουν. Με απλά λόγια, η έλλειψη ωμέγα-3 καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα του καπνιστή να μπορέσει να αντιμετωπίσει την παρόρμηση για ακόμα ένα τσιγάρο.

Ο Dr. Shenkar αναφέρει, «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μια ανισορροπία στα επίπεδα των ωμέγα-3 σχετίζεται επίσης με την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και την ικανότητα του ατόμου  να αντιμετωπίσει την πίεση και το άγχος. Η πίεση και το άγχος, με τη σειρά τους, συνδέονται με την παρόρμηση του να καπνίσει.»

Όταν τα άτομα  προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, βιώνουν μια σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών που ουσιαστικά αυξάνει τα επίπεδα στρες και την ένταση. Οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα μπορεί να βγουν τελείως εκτός ισορροπίας αν αυτοί οι νέοι “μη καπνιστές” δεν προβούν στην πρόσληψη των σωστών βιολογικών τροφίμων και συμπληρωμάτων που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και άρχισαν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα, οι παρορμήσεις τους για τσιγάρο δεν επέστρεψαν κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα που ακολούθησε μετά τη διακοπή της θεραπείας.

 Εφόσον κάνετε τη δική σας ερευνά για τα οφέλη των ωμέγα-3 σχετικά με τη διακοπή καπνίσματος, σας συνιστούμε να κοιτάξετε και το παρακάτω

 Dr.Lampros Gerakoulias M.D.(E.H.)

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts