Ραγάδες: εμφάνιση & αντιμετώπιση

Η δομή του δέρματος

Όπως είναι πιθανό να γνωρίζεται ήδη, το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα ή χόριο και το υποδόριο λίπος. Η επιδερμίδα δεν είναι παρά μία λεπτή στιβάδα κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πάχους του. Το χόριο ή κυρίως δέρμα βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος και έχει πολύ μεγαλύτερο πάχος από την επιδερμίδα. Περιέχει τα αγγεία του δέρματος και αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ τη δομή υφάσματος.

Πως δημιουργούνται οι ραγάδες

Αν τεντώσετε απότομα ένα ύφασμα, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς, ωστόσο, το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες: τις προκαλεί το απότομο τέντωμα του δέρματος.

Τα αίτια που τις προκαλούν
Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται:

1)σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία
2)σε αύξηση (κυρίως απότομη) του σωματικού βάρους ή
3)στην εγκυμοσύνη

Οι ίνες κολλαγόνου του χορίου διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος.
Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ροζ κόκκινο χρώμα και σχηματίζουν εντύπωμα (δηλαδή η επιφάνεια τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος). Το ροζ χρώμα οφείλεται σε προσωρινή φλεγμονή και υποχωρεί μετά από περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο οι “χαραγμένες” γραμμές παραμένουν για όλη τη διάρκεια της ζωής, διότι αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος (ραγάδες). Συνήθως εμφανίζονται εκεί όπου το δέρμα είναι πολύ μαλακό και λεπτό. Δεν πρέπει να συγχέονται με την κυτταρίτιδα. Συχνά συνυπάρχουν, αλλά η παθογένεια τους είναι εντελώς διαφορετική.

Πως θα τις προλάβετε

– Αποφύγετε τις έντονες αυξομειώσεις στο βάρος σας.
– Ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
– Χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος. Αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο, επιλέξτε κάποιο προϊόν με πλούσια υφή.
– Κάντε πίλινγκ σώματος 1 φορά την εβδομάδα.

Αφού κάνετε την έρευνά σας σας προτείνω και τα παρακάτω:

Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing προϊόντων & υπηρεσιών ομορφιάς

Similar Posts