Στατίνες: σύμμαχος ή εχθρός για την υγεία;

Στατίνες

Οι στατίνες, η ευρέως συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών έπειτα από μία μελέτη η οποία αποκάλυψε ότι καταστρέφουν την υγεία του ανθρώπου περισσότερο από ό,τι συμβάλουν στη βελτίωσή της.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα στατινών, τα οποία είναι κοινώς γνωστά με τις εμπορικές ονομασίες τους. Οι δαπάνες συνταγογράφησης φαρμάκων, μόνο στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε σε περίπου 374 δισεκατομμύρια το 2014, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο δαπανών από το 2001.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, αναφέρει ότι «οι επιπτώσεις των στατίνων σε άλλες βιολογικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων παρέχει μια νέα εξήγηση για τις κλινικές επιδράσεις τους. » Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι οι εν λόγω ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την προώθηση της «διαδικασίας της γήρανσης» και σημειώνει επίσης ότι «… η μακροχρόνια χρήση των στατινών έχει συσχετισθεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων τη μυοπάθεια,  τις νευρολογικές παρενέργειες και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. » Η μυοπάθεια είναι η σκελετική μυϊκή αδυναμία.

Οι στατίνες καθιστούν τα κύτταρα ανίκανα να επισκευαστούν σωστά, δημιουργούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα και καταστρέφουν τη μνήμη.

Ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη δείχνουν ότι τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις στατίνες έχουν πιθανόν υποβαθμιστεί με το πέρασμα των χρόνων. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που προέβαιναν στη λήψη φαρμάκων μείωσης της χοληστερίνης είχαν βιώσει καταρράκτη, ατονία, προβλήματα στο συκώτι, πόνο στους μυς και απώλεια μνήμης. Με απλά λόγια, τα φάρμακα βρέθηκαν να παρεμβαίνουν στα κύτταρα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αρχικός τους σκοπός της συμβολής στη βελτίωση της υγείας μέσω της μείωση της χοληστερόλης ανατράπηκε.  Με επακόλουθο την εμφάνιση τρομερών θεμάτων υγείας ή την επιδείνωση των υπάρχοντων.

Ο Καθηγητής Reza Izadpanah, βιολόγος βλαστικών κυττάρων και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσιευμένης μελέτης, λέει, «Η μελέτη μας δείχνει πως οι στατίνες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις στατίνες ως προληπτικό φάρμακο θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η έρευνά μας δείχνει ότι έχει γενικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων πόνο των μυών, διαταραχές του νευρικού συστήματος και προβλήματα αρθρώσεων.»

Παρά τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τα φάρμακα στατινών, ο FDA λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις παρενέργειες. Ενώ ο FDA σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι «γνωστική (συσχετιζόμενη με τον εγκέφαλο) δυσλειτουργία, όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση, έχει αναφερθεί από ορισμένους χρήστες στατίνης” και ότι “Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 », αναφέρει ότι μπορούν επίσης να διατηρήσουν τα μέτρα ασφάλειας και την αποτελεσματικότητά τους.  Ο αναπληρωτής διευθυντής για την ασφάλεια στο τμήμα του FDA των Προϊόντων Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας (DMEP) λέει, «Αυτή η νέα πληροφορία δεν πρέπει να τρομάξει τους ανθρώπους σε σχέση με τις στατίνες.  Το όφελός τους είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και γνώση των παρενεργειών τους.»

Αδιαμφισβήτητο; Ειδικά μετά από αυτή την τελευταία μελέτη, επιτρέψτε να διαφωνήσουμε. Που είναι το ευεργετικό στην επιτάχυνση της γήρανσης, στα κύτταρα που δεν λειτουργούν σωστά,  στη μυϊκή αδυναμία και στην απώλεια μνήμης;

Οι φυσικές θεραπείες και ένας ολιστικός τρόπος προσέγγισης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης, χωρίς την ανάγκη να ληφθούν φαρμακευτικά προϊόντα που παράγουν επικίνδυνες παρενέργειες. Για αρχή ξεκινήστε εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των υγιών λιπών και των τοξικών λιπών. Τα τοξικά λίπη και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η εξάλειψη των τοξικών λιπών και της ζάχαρης από τη διατροφή σας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της χοληστερόληςς. Έπειτα, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, βότανα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο χωρίς παρενέργειες.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνά, σας προτείνουμε να κοιτάξετε και το παρακάτω

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts