Το 35% πάσχει από οστεοπόρωση

Το ανησυχητικό είναι ότι μία νέα γενιά οστεοπορωτικών γυναικών τείνει να δημιουργηθεί στις ηλικίες κάτω των 50. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για την οστεοπόρωση στην Ελλάδα η οποία άρχισε το 2003 και αναμένεται να ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα στο σύνολο του γυναικείου Ελληνικού πληθυσμού άνω των 50 ετών (2.400.000, απογραφή 2003) οι 855.500 Ελληνίδες έχουν οστεοπόρωση δηλαδή το 35%. Το 74% των γυναικών με διαγνωσμένη οστεοπόρωση από τον ιατρό τους διέκοπτε τη θεραπεία για διάφορους λόγους ενώ το 72,6% των γυναικών άνω των 50 ετών λαμβάνει καθημερινά ποσότητες ασβεστίου κατά πολύ μικρότερες των διεθνώς συνιστώμενων δόσεων. Όσον αφορά τις μικρότερες των 50 ετών γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) προέκυψε ότι μόνο το 32% παίρνει καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου, μόνο το 5,3% κάνει συστηματικά άσκηση ενώ το 41,1% καπνίζουν (το κάπνισμα είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου).

«Αν και η οστεοπόρωση συναντάται κυρίως στις γυναίκες, δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως οι άντρες απαλλάσσονται από τη νόσο. Όπως ενημερώνει και το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, σε παγκόσμια κλίμακα 1 στους 5 άντρες (περισσότερο και από καρκίνο του προστάτη) προσβάλλονται από οστεοπόρωση» επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, Μέμη Τσεκούρα.

Διατροφή και άσκηση παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης επισήμαναν η κλινική διαιτολόγος Αμαλία Τσαγκάρη και ο ειδικευόμενος φυσίατρος Βασίλης Χατζηαγοράκης.

Η σωστή διατροφή που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η ανεπαρκής σε ασβέστιο και βιταμίνη D διατροφή των εφήβων και των νέων ατόμων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους. Εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι το χαμηλό σωματικό βάρος, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες όπου οι άνθρωποι υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες, επισήμανε η κ Τσαγκάρη. Τα άτομα που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση χρειάζεται να έχουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή εφόσον χρειάζεται, για να μειώσουν την απώλεια της οστικής πυκνότητας στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

«Ο μύθος που θέλει τους οστεοπορωτικούς ασθενείς να μη γυμνάζονται εξαιτίας της ευθραυστότητας των οστών τους έχει προ πολλού καταρριφθεί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χατζηαγοράκης.

Μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση προκαλεί βελτίωση του οστού και μετά την περίοδο της ανάπτυξης και μέχρι την εμμηνόπαυση. Από εκεί και πέρα η άσκηση εξακολουθεί να παίζει θετικό ρόλο αλλά δεν μπορεί να αυξήσει στον ίδιο βαθμό τη μάζα του οστού. Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της οστικής μάζας είναι το τζόκινγκ, το αερόμπικ, το ανέβασμα σκάλας, τα αθλήματα με ρακέτα, το μπάσκετ, το βόλεϊ ,ο χορός, το πιλάτες, κ.α.. Η επιλογή της άσκησης εξαρτάται από την ηλικία, τα προβλήματα υγείας και από το τι αρέσει στον καθένα, ενώ η συχνότητά της θα είναι 2-4 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια 30-60 λεπτά.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και το παρακάτω

Dr. Lambros Gerakoulias M.D. [E.H.] 

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts