Ενισχύστε τη δύναμη του εγκεφάλου σας!

Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα θρεπτικό συστατικό που θα μπορούσε να αυξήσει την ενέργεια του εγκεφάλου σας σε κυτταρικό επίπεδο και αυτό με τη σειρά του θα έδινε ενισχυτική ώθηση στον εγκέφαλό σας; Η έρευνα δείχνει ότι η θρεπτική ουσία συνένζυμο Q10 (ή CoQ10, για συντομία)  όχι μόνο παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική ενέργεια στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί και να παίξει κάποιο ρόλο στην επιβράδυνση της εξέλιξης των εγκεφαλικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Το CoQ10 το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και σε μερικά τρόφιμα. Μέσα στα κύτταρα υπάρχει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρού μεγέθους γνωστή ως μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια εξαρτώνται από το CoQ10 για την τόνωση της ενέργειας σε κάθε κυτταρική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών του εγκεφάλου. Δυστυχώς, αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να εξαντληθεί καθώς μεγαλώνουμε ή αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας που απαιτούν επιπλέον ποσότητες, όπως στην περίπτωση των ασθενειών του εγκεφάλου.

Πολλές μελέτες φαίνεται να συνδέουν την βλάβη των κέντρων κυτταρικής ενέργειας και την ανεπάρκεια του CoQ10 με ασθένειες του εγκεφάλου όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson.

Το Q-10 βελτιώνει τα συμπτώματα του Parkinson

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Parkinsonism και Σχετικές Διαταραχές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη μιας συγκεκριμένης μορφής της θρεπτικής ουσίας γνωστής ως Συνένζυμο Q10 βελτίωσε τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν παρεμφερή με μια προηγούμενη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη, η οποία υποδήλωνε ότι το συμπλήρωμα διατροφής CoQ10 μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Parkinson. Ο επικεφαλής ερευνητής Clifford Shults του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο και οι συνεργάτες του δοκίμασαν στην έρευνα τους 80 πρωτοπαθείς ασθενείς που δεν λάμβαναν λεβοντόπα ενώ είχαν Parkinson. Η λεβοντόπα είναι ένα από τα κύρια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για τη  δοκιμασία λαμβάνοντας μερικοί τη θεραπεία του θρεπτικού CoQ10 και οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο. Μετά από 8 μήνες, οι ασθενείς που έλαβαν την υψηλότερη δόση CoQ10 παρουσίαζαν σημαντικά καλύτερη κατάσταση από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Αυτοί οι ασθενείς με υψηλότερη δόση είχαν 44% μείωση στην εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ακόμα και οι ασθενείς που λάμβαναν μόνο 300 mg  CoQ10 ημερησίως ήταν σε καλύτερη θέση να εκτελούν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ντύσιμο και πλύσιμο, και επέδειξαν καλύτερη νοητική λειτουργία και διάθεση. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, έχει αποδειχθεί πως το CoQ10 αναστρέφει αρκετούς βιοδείκτες του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην πρόληψη και θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Υγιής εγκέφαλος με το CoQ10

Ακόμα κι αν δεν πάσχετε από κάποια εγκεφαλική νόσο και απλά θέλετε να δώσετε στον εγκέφαλό σας όλα τα απαραίτητα καύσιμα που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής αξίζει να εξετάσετε σοβαρά τη λήψη CoQ10, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, παρέχοντας στην εγκεφαλική κυψέλη την ενέργεια που χρειάζεται. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι που ήδη το λαμβάνουν αναφέρουν υψηλότερα φυσικά επίπεδα ενέργειας ενώ παίρνουν το CoQ10. Το CoQ10 είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος.

Εάν είστε υγιείς και απλώς ψάχνετε για πρόσθετη προστασία της υγείας του εγκεφάλου, τα 100 mg ημερησίως είναι μια τυπική δόση. Αν υποφέρετε από μια ασθένεια του εγκεφάλου όπως η νόσος του Alzheimer ή του Parkinson, ίσως χρειαστείτε μεγαλύτερη δόση, όπως τα 300 mg.

Ενώ δεν υπάρχουν αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες με υψηλές δόσεις, λάβετε υπόψη ότι αν επιλέξετε να παίρνετε δόσεις υψηλότερες από 100 mg ημερησίως, είναι καλύτερο να εργαστείτε με έναν γιατρό που είναι εξοικειωμένος με τη διατροφική ιατρική.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα