Φυσική Θεραπεία Για Ασθενείς Με Ενεργή Νόσο Crohn!
Στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), συμπεριλαμβάνονται δύο κύριες παθήσεις: η ελκώδη κολίτιδα και η ασθένεια του Crohn που τυπικά εμφανίζεται αρχικά μεταξύ των ηλικιών 15 και 30. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα είναι σε πιο απομακρυσμένο τμήμα του εντερικού συστήματος, επηρεάζοντας το ορθό και εξαπλώνεται προς τα κάτω προς το φθίνον και το εγκάρσιο κόλον σε αδιάλειπτη μόλυνση. Η νόσος του Crohn συνήθως περιλαμβάνει τον ειλεό και το κόλον και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της πεπτικής οδού, όπου παρατηρείται συχνά ένα ασυνεχές πρότυπο που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις.
Λόγω αυτής της ανομοιότητας, η νόσος του Crohn μπορεί να εξελκωθεί διαμέσου των στρωμάτων του εντέρου στο μεσεντέριο, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως ίνωση ή σε ουλές του ιστού που οδηγεί σε στενώσεις ή διατρήσεις, καθώς και σε εντερικά κοκκιώματα και συρίγγια. Ο πυρετός, η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, η αιμορραγία από το ορθό και η απώλεια βάρους αποτελούν συμπτώματα κατατεθέν αυτής της πάθησης. Οι τομές με καισαρική τομή, το κάπνισμα, η χρήση αντιβιοτικών κατά την πρώιμη ζωή, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η χρήση αντισυλληπτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συσχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn.
Η νόσος του Crohn και η κολίτιδα έχουν διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα δύο παρουσιάζουν μια υποτροπιάζουσα και επαναλαμβανόμενη πορεία και αντιπροσωπεύουν αυτοάνοσες παθολογίες του εντέρου. Επειδή η αιτιολογία της νόσου είναι αυτοάνοση στη φύση της, τα άτομα με ΙΦΝΕ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας. Υπάρχουν αποδεδειγμένες φυσικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικές θεραπείες παράλληλα με μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιφλεγμονώδη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή του ύπνου.
Εισάγετε τη Μαστίχα στη διατροφή σας, έναν ευεργετή του γαστρεντερικού!
Ενώ η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος του Crohn συνήθως δεν μπορεί – και δεν υπάρχει θεραπεία. Μπορεί ωστόσο, να αντιμετωπιστεί με ισχυρά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των sulfa φαρμάκων, κορτικοστεροειδών, άλλων αντιφλεγμονωδών και αντιβιοτικών. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα προκαλούν δυσμενείς παρενέργειες που μπορούν να κάνουν τη χρήση τους ιδιαίτερα δυσάρεστη. Επομένως είναι σημαντική η ανεύρεση φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα του Crohn χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.
Η Μαστίχα της Χίου, είναι γνωστή για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα στο ήπαρ, το στομάχι και το εντερικό σύστημα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Το ολεανικό οξύ, ένα τριτερπένιο εντός της μαστίχας ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, φέρει αντικαρκινικά αποτελέσματα και αποτρέπει τη χημικο-επαγόμενη ηπατοτοξικότητα σε ζωΪκά μοντέλα. Η μαστίχα διαθέτει επιπλέον αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιουρητικές ιδιότητες.
Σε μια πιλοτική μελέτη τεσσάρων εβδομάδων σε άτομα με ήπια έως μέτρια ενεργό νόσο του Crohn, οι ασθενείς έλαβαν 6 κάψουλες μαστίχας ημερησίως, με κάθε κάψουλα να περιέχει 0,37 γραμμάρια. Σε σύγκριση με τη βάση, ο Δείκτης Δραστηριότητας της Νόσου του Crohn (CDAI) μειώθηκε σημαντικά μετά τη θεραπεία μαζί με σημαντικές αυξήσεις του συνολικού αντιοξειδωτικού δυναμικού (TAP), πιθανώς λόγω της τριτερπενικής και φαινολικής ενώσεως που περιέχεται στη μαστίχα. Αυξήσεις στο ΤΑΡ οδηγούν σε βελτιωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προάγουν την παθογένεια της νόσου του Crohn.
Παρομοίως, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ιντερλευκίνη-6 (IL-6), ένα προ-φλεγμονώδες ενδοκυτταρικό σηματοδοτικό μόριο που προσλαμβάνει άλλα ανοσοκύτταρα και παίζει “έναν κεντρικό ρόλο στην επαγωγή και την ενίσχυση της φλεγμονώδους αλληλουχίας”. Η IL-6 παρομοίως υποκινεί την παραγωγή αντιδραστηρίων φλεγμονώδους οξείας φάσης από το ήπαρ και προάγει τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ και Β κυττάρων, λεμφοκυττάρων που διαιωνίζουν τη διαδικασία της νόσου.
Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα αντιδραστήριο οξείας φάσης που αποτελεί δείκτη για τη συστηματική φλεγμονή, επίσης μειώθηκε σημαντικά μετά από θεραπεία με μαστίχα. Τέλος, παρατηρήθηκε ένα μοτίβο βελτίωσης στο Δείκτη Διατροφικών Κινδύνων (NRI) στους ασθενείς με Crohn μετά την επέμβαση της μαστίχας, κυρίως λόγω της αύξησης τους σωματικού βάρους. Οι ερευνητές το αποδίδουν αυτό σε μια μείωση της συχνότητας των υγρών κενώσεων λόγω της λήψης συμπληρώματος μαστίχας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω
Παναγιώτης Καπνόριζας
Νοσηλευτής
Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.