Φυτικά Βλαστοκύτταρα: το μέλλον της κοσμητικής δερματολογίας!

Η ικανότητα να αντικαταστήσεις, αντί απλώς να επιδιορθώσεις, τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εφικτή μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας των φυτικών βλαστοκυττάρων. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας εστιάζεται στις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες των φυτικών προϊόντων, παραθέτοντας τις δυνατότητες των τοπικών προϊόντων που χρησιμοποιούν φυτικά εκχυλίσματα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Καθώς εξελίσσεται η έρευνα των βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από φυτά, η παρακολούθηση της είναι απαραίτητη, ώστε να γίνουν οι βέλτιστες επιλογές σε θέματα θεραπείας, καθώς η τεχνολογία φυτικών βλαστοκυττάρων ενσωματώνεται στον τομέα της φροντίδας κατά της γήρανσης του δέρματος.

Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στο δέρμα

Η βασική στιβάδα (το εσώτερο στρώμα) της επιδερμίδας του δέρματος περιλαμβάνει δύο βασικούς τύπους κυττάρων: τα βραδέως ανάπτυξης επιδερμικά βλαστοκύτταρα (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2-7% του πληθυσμού των βασικών κυττάρων) και τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα που προμηθεύουν με νέα κύτταρα την επιδερμίδα για να αντικαταστήσουν εκείνα που χάνονται ή πεθαίνουν.

Η αργή διαδικασία αυτο-ανανέωσης των επιδερμικών αρχέγονων κυττάρων, ωστόσο, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Επειδή κάθε επιδερμικό βλαστοκύτταρο διαρκεί μόνο για ένα ορισμένο αριθμό διαιρέσεων, και επειδή κάθε διαίρεση διατρέχει τον κίνδυνο θανάσιμης μετάλλαξης του DNA, ο επιδερμικός βλαστοκυτταρικός πληθυσμός μπορεί να μειωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, τα χαμένα ή νεκρά κύτταρα του δέρματος αρχίζουν να ξεπερνούν σε αριθμό τους νέους αντικαταστάτες τους, ως επακόλουθο η υγεία και η εμφάνιση του δέρματος αρχίζει να εξασθενεί. Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι επιστήμονες στράφηκαν προς τα φυτά για να βρουν μια απάντηση.

Τα φυτά έχουν επίσης βλαστικά κύτταρα. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα φυτικά βλαστοκύτταρα, εξαρτώνται για την ανάπτυξή τους από τον επιγενετικό έλεγχο και τα σήματα που λαμβάνουν από τα γύρω κύτταρα. Ωστόσο, αντίθετα με τους ανθρώπους, κάθε ενήλικο βλαστικό κύτταρο που προέρχεται από φυτά έχει την ικανότητα να αναπαράγει ένα ολόκληρο νέο φυτό.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν φυσικά βότανα με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, τα οποία αποδείχθηκε ότι:

-προστατεύουν τα βλαστικά κύτταρα του δέρματος από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη UV- ακτινοβολία
– αναστέλλουν τη φλεγμονή
– εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και
-αντιστρέφουν τις επιδράσεις της φωτογήρανσης

Κατά συνέπεια, τα φυσικά καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν εκχυλίσματα που προέρχονται από φυτικά βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να προάγουν τον πολλαπλασιασμό υγιών κυττάρων και την προστασία από ακτινοβολία UV-που προκαλεί κυτταρική βλάβη. Επίσης, η χρήση φυτικών βλαστικών κυττάρων, αντί για ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, αποφεύγει τη διαμάχη σχετικά με τη πηγή ή τις μεθόδους απόσπασης ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, ενώ αξιοποιεί στο έπακρο το δυναμικό αυτών των ειδών κυττάρων.

Το μεγαλύτερο «αστέρι» στο κόσμο των βλαστικών κυττάρων καλείται PhytoCellTec Malus domestica.

Προέρχεται από ένα σπάνιο είδος δέντρου μηλιάς του 18ου αιώνα, το Uttwiler Spatlauber, που προσέλκυσε αρχικά τη προσοχή, καθώς μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες χωρίς να μαραθεί. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, The Journal of Applied Sciences, Ελβετοί επιστήμονες ανέφεραν: «Αυτά τα μήλα πρέπει να έχουν βλαστικά κύτταρα ιστών με ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωή. Πως θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από αυτά τα βλαστικά κύτταρα; »

«Ποια θα ήταν η επίδραση εκχυλίσματος των εν λόγω βλαστοκυττάρων με μεγάλη διάρκεια ζωής στο δέρμα;»

Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες έκοψαν κομμάτια του μήλου, το οποίο αποκρίθηκε με το σχηματισμό ενός προστατευτικού «κάλου» από φυτικά βλαστοκύτταρα στην επιφάνεια. Αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε υγρή καλλιέργεια και τέθηκαν σε δοκιμασίες. Ένα διάλυμα που περιέχει 1% βλαστικά κύτταρα του μήλου φάνηκε να αυξάνει την παραγωγή των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων κατά 80%. 

Τα ανθρώπινα κύτταρα υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες με υπεριώδες φως, το οποίο σκότωσε το 50% εκείνων που αναπτύχθηκαν σε ένα φυσιολογικό υγρό καλλιέργειας, αλλά σχεδόν κανένα από τα προστατευόμενα με βλαστικά κύτταρα μηλιάς. Επίσης, θύλακες των τριχών που διατηρήθηκαν σε ένα διάλυμα Uttwiler Spatlauber συνέχισαν να αυξάνονται για 18 ημέρες, ενώ εκείνα που φυλάσσονταν σε ένα τυπικό διάλυμα πέθαναν μετά από 14 ημέρες. Και τέλος, σε δοκιμές σε 20 γυναίκες, που εφάρμοζαν μια κρέμα εμπλουτισμένη με PhytoCell-Tec Malus domestica δύο φορές την ημέρα, παρουσιάστηκε μείωση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια, κατά 8% μετά από ένα δεκαπενθήμερο, και 15 % μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Καθώς η επιστημονική υποστήριξη για την έρευνα των βλαστοκυττάρων φυτικής προέλευσης συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι προσφέρουν αυτά τα φυτά και πώς λειτουργούν. Εφόσον γίνει αυτό,  εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων, τα οποία είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα ότι λειτουργούν, μπορούν να ενσωματωθούν σε καλλυντικά προϊόντα που υπόσχονται όχι μόνο ότι διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων του δέρματος, αλλά και την προστασία του δέρματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται λόγω των UV ακτινοβολιών.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με τα οφέλη των φυτικών βλαστοκυττάρων, σας συνιστούμε να κοιτάξετε και το παρακάτω

AdRianna Gkika,
Holistic Healing

Παρόμοια άρθρα