Graviola – Στα άδυτα των ακετογενινών

Οι ακετογενίνες είναι μια τεράστια οικογένεια ουσιών που έχουν φυτική προέλευση και περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στον καρπό της graviola. Το τροπικό αυτό φυτό που καλλιεργείται στο Μεξικό,την Κούβα, την Κολομβία, Περού, Βραζιλία και Νότια Αμερική, περιέχει πάνω από 30 διαφορετικές ακετογενίνες. Ο κύριος μελετητής των ουσιών αυτών ήταν τη δεκαετία του ‘70 ο Dr. Jerry McLaughlin από το Πανεπιστήμιο Purdue της Ινδιανάπολις. Χρηματοδοτήθηκε από το National Cancer Institute των USA, προκειμένου να ανακαλύψει νέες χημικές ουσίες κατά του καρκίνου, φυτικής όμως προέλευσης. Μετά από έλεγχο 3.500 διαφορετικών ειδών κατέληξε στην ανακάλυψη των ακετογενινών. Ουσίες με άγνωστο ως τότε μηχανισμό δράσης. Σταδιακά μελετήθηκαν από διάφορους επιστήμονες τόσο σε χημικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Έγινε αντιληπτό πως έχουν έντονη αντικαρκινική δράση αλλά και κυτταροτοξική όπως επίσης και αντιπαρασιτική.

Παρότι οι ακετογενίνες είναι γνωστές από το ‘70 ακόμη και σήμερα οι ερευνητές δε γνωρίζουν επακριβώς τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίον δρουν. Κυρίως μελετήθηκε η αντικαρκινική δράση των annosquamin B, bullatacin και annosquatin B. Εν έτη 2013 μια γρήγορη έρευνα στο Medline αναδεικνύει πάνω από 50 ερευνητικές εργασίες για τη δράση των ακετογενινών. Από τα συμπεράσματα των μελετών αυτών, η δράση οφείλεται στην ικανότητα να σταματούν την παραγωγή ενέργειας και ATP στα μιτοχόνδρια, στην αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου, στο μπλόκο φωσφορυλίωσης των EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2, παραγόντων που προωθούν την καρκινογένεση.

Πειράματα σε μορφές καρκίνου του ήπατος ή του παχέος εντέρου, έδειξαν μείωση της καρκινικής ανάπτυξης έως και 60%. Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και σε δοκιμές με κλώνους καρκινικών ανθρώπινων κυττάρων. Βεβαίως παρότι η αντικαρκινική τους δράση πλέον είναι αδιαμφισβήτητη, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες χρήσης τους όπως ως αντιπαρασιτικά (Ελονοσία, Δάγγειος πυρετός, Λεϊσμανίαση κ.λ.π.). Πρέπει όμως να αναφέρουμε πως έχουν και τοξική δράση ιδίως σε μεγάλες δόσεις βλάπτοντας το ήπαρ και τους νεφρούς όπως άλλωστε όλα τα κυτταροτοξικά φάρμακα. Αναφέρεται και νευρολογική διαταραχή τύπου Parkinson από αυξημένη χορήγηση αυτών.

Ασπίδα στον καρκίνο

Η σύγχρονη ιατρική εστιάζει πλέον στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Η φράση: «είμαστε ό,τι τρώμε» έχει μεγάλη δόση αλήθειας αφού μέσω των τροφών και του νερού μπορεί να βελτιωθεί ή αντίστροφα να διαταραχθεί η υγεία. Είναι πραγματικά αμέτρητοι οι χημικοί παράγοντες που προκαλούν ή προωθούν την καρκινογένεση. Από την άλλη μεριά όμως οι ερευνητές προσπαθούν με συμπληρώματα διατροφής, φυσικής προέλευσης, να δυναμώσουν την ασπίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πρέπει να καταλάβουμε πως γίνεται μια μάχη ισορροπίας καθημερινά μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των βλαβερών παραγόντων. Όσο είμαστε νέοι και δυνατοί, το ανοσοποιητικό κερδίζει και οι καρκίνοι σταματούν ή περιορίζονται σε λίγα μόνο κύτταρα χωρίς να αναπτύσσονται. Αν η μάχη χαθεί τότε ο καρκίνος πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Αυτή η γνώση οδήγησε σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού με φυσικές ουσίες που περιέχονται σε τροφές ή συμπληρώματα διατροφής.

Οι φυλές της Νοτίου Αμερικής και της Αφρικής χρησιμοποιούσαν τη Γκραβιόλα για να θεραπεύουν τον καρκίνο, τους ρευματισμούς και τις παρασιτώσεις. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπανιότερος σε αυτές τις φυλές και μελετήθηκε η επίδραση της δίαιτας τους σε αυτό. Αυτή η αρχαία γνώση φαίνεται να επαληθεύεται μέσω της σύγχρονης έρευνας. Η graviola λοιπόν, αποτελεί ένα πολύτιμο διαιτητικό συμπλήρωμα.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, προτείνω να δείτε και το παρακάτω

Δημήτρης Τρανουδάκης,
Xειρούργος Md, Phd,Facs

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα