Ημικρανία: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από σφοδρό πόνο που εντοπίζεται στο ένα από τα ημισφαίρια του κεφαλιού, επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Ο πόνος που νιώθει το άτομο που πάσχει από ημικρανία μπορεί να είναι τόσο έντονος που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Σε τι οφείλεται η ημικρανία;

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ημικρανία οφείλεται σε τοπική διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος με διάταση και στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων της κεφαλής. Σήμερα πιστεύουν ότι η ημικρανία προκαλείται από κληρονομικές ανωμαλίες ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου. Με τη χρήση ειδικών απεικονιστικών μεθόδων κατάφεραν να δουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την κρίση της ημικρανίας. Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες που υπάρχουν σε μια περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου, κατά το επεισόδιο ημικρανίας, ερεθίζονται και στη συνέχεια οδηγούν τα αιμοφόρα αγγεία σε διαταραχές διαστολής και σύσφιξης που δημιουργούν την ημικρανία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή και είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικοί συνδυασμοί συμπτωμάτων. Η αύρα είναι μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές που εκδηλώνονται στον ασθενή 20 έως 60 λεπτά πριν από τον χαρακτηριστικό κεφαλόπονο της ημικρανίας. Οι διαταραχές που χαρακτηρίζουν την αύρα είναι ορισμένα οπτικά φωτεινά ερεθίσματα που ονομάζονται φωταψίες. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει προσωρινή μείωση ή απώλεια της όρασης. Σπανιότερα είναι δυνατόν να υπάρχουν και ήχοι στα αυτιά όπως επίσης και αισθήματα μουδιάσματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύρα δεν υπάρχει σε όλα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανία. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι μέτριας έντασης ή πάρα πολύ έντονος και να διαρκεί από 4 έως 72 ώρες. Ο πόνος είναι ρυθμικός με σφύζοντα χαρακτήρα, που μπορεί να εντοπίζεται στο ένα ημισφαίριο του κεφαλιού, ιδιαίτερα πίσω από τα μάτια ή στην κροταφική χώρα. Μπορεί να αρχίζει από το ένα μέρος και να επεκταθεί στο άλλο ή ακόμη να υπάρχει και στις δύο μεριές. Επιπλόεν ναυτίες και εμετοί υπερευαισθησία στο φως (φωτοφοβία), στους ήχους και στις μυρωδιές είναι μερικά ακόμη συμπτώματα. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο ασθενής κινείται. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η ημικρανία είναι μόνο μία από τις κατηγορίες των πονοκεφάλων που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό τα συμπτώματα και σημεία που περιγράφονται πιο πάνω μπορεί να αντιστοιχούν και σε μια άλλη κατηγορία πονοκεφάλων. Είναι λοιπόν αναγκαίο στις περιπτώσεις έντονου ή ασυνήθιστου πόνου στο κεφάλι, να ζητείται η γνώμη ιατρού διότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι που να χρήζει άμεσης ή επείγουσας αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα ερεθίσματα που προκαλούν την ημικρανία;

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να ερεθίζουν και να προκαλούν την ημικρανία:
– Η έκθεση του ασθενούς σε πολύ έντονα φώτα ή δυνατούς θορύβους
– Το αίσθημα της υπερκόπωσης
– Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες
– Η στέρηση ύπνου
– Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα και κάποια τυριά
– Μερικές προσθετικές ουσίες (nitrites, nitrates, monosodium glutamate)
– Ορισμένα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί
– Το στρες

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία να διατηρούν ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες είχαν το επεισόδιο ημικρανίας. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποια είναι τα ερεθίσματα που τους προκαλούν την ημικρανία και έτσι να μπορούν να τα αποφεύγουν.

Για να μειώσετε τον πόνο και τη διάρκεια της ημικρανίας δοκιμάστε το παρακάτω

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

  Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα