Καθημερινά προϊόντα που μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα!!

Υπάρχουν πολλές επικίνδυνες και τοξικές χημικές ουσίες που παραμονεύουν σε καθημερινής χρήσεως αντικείμενα. Από το σαμπουάν, την οδοντόκρεμα, το αφρόλουτρο, τον αφρό ξυρίσματος μέχρι και τη κουρτίνα βινυλίου του ντους. Πολλά προϊόντα που βρίσκονται στο μπάνιο περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες δεν είναι μονάχα ανθυγιεινές, αλλά μπορούν  να επηρεάσουν σημαντικά την ανδρική και αναπαραγωγική υγεία.

Οι άνδρες επομένως πρέπει να αρχίσουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα συστατικά. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε ότι μερικά από αυτά τα συστατικά κρύβονται στο μπάνιο σας.

Είδη μπάνιου που πρέπει να ελέγξετε:

Σαμπουάν, Αφρόλουτρο & Αρωματικά Προϊόντα

Αν μυρίζει καλά, είναι πιθανό να μην είναι καλό. Πολλά αφρόλουτρα, καθαριστικά, υγρά σαπούνια και άλλα όμορφα αρωματισμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν DEA (diethanolamins), ΜΕΑ (monethanolamine) ή ΤΕΑ (τριαιθανολαμίνη). Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες ουσίες και ορμονικοί διαταράκτες. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε τα συστατικά όλων των συσκευασιών, καθώς πολλές από τις ουσίες αυτές απορροφώνται από το δέρμα.

Τζελ/Αφρός ξυρίσματος

Πολλά δημοφιλή τζελ ξυρίσματος περιέχουν επίσης Parabens και καθώς το προσόν του τζελ ξυρίσματος είναι το άρωμά τους, συχνά προστίθενται περισσότερα από ένα Paraben στα συστατικά για να βοηθήσει στη διατήρηση της διάρκειας ζωής του αρώματος.

Ποιές είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τους άνδρες;

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύει ότι η έκθεση σε πολλές από αυτές (τις καθημερινές) χημικές ουσίες μπορούν να μειώσουν άμεσα την ποιότητα του σπέρματος, να οδηγήσουν σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, ανδρική στειρότητα, χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ορμονικές αλλαγές και ενδεχομένως να συνδέονται με τον καρκίνο των όρχεων και του προστάτη .

Διαφορές Δέρματος Μεταξύ Ανδρών & Γυναικών.
 • Το ανδρικό δέρμα είναι περίπου 25% παχύτερο από ότι μιας γυναίκας. Το δέρμα ενός ανθρώπου λεπταίνει σταδιακά με την ηλικία, ενώ το πάχος του δέρματος μιας γυναίκας παραμένει σταθερό μέχρι περίπου την ηλικία των πενήντα.
 • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου από τις γυναίκες.
 • Η υφή του αρσενικού δέρματος είναι πολύ διαφορετική από εκείνη ενός γυναικείου. Η αρσενική υφή του δέρματος είναι πιο τραχιά και η κεράτινη στοιβάδα είναι πιο παχιά.
 • Οι άνδρες δεν αναπτύσσουν τις λεπτές ρυτίδες που εμφανίζονται στα ώριμα θηλυκά δέρματα, αλλά μόνο χονδροειδής πτυχώσεις του προσώπου που σχετίζονται με την απώλεια υποδόριου λίπους.
 • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους πόρους και παράγουν περισσότερο σμήγμα. Δεδομένου ότι οι άνδρες δεν εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή σμήγματος παραμένει ίδια σε όλη τους τη ζωή.
 • Τα αρσενικά παράγουν περισσότερο εκκρινείς και αποκρινείς ιδρώτα. Οι άνδρες ιδρώνουν διπλάσια από τις γυναίκες και είναι πιο επιρρεπής σε εφίδρωση που προκαλείται από την θερμότητα.
 • Τα αρσενικά έχουν περισσότερο γαλακτικό οξύ στον ιδρώτα τους, το οποίο αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο pH (0.05 χαμηλότερο) σε σύγκριση με τον θηλυκό ιδρώτα.
 • Το ανδρικό δέρμα τείνει να είναι καλύτερα ενυδατωμένο από το γυναικείο.
 • Η ακμή, η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων σμήγματος.
 • Το τριχωτό της κεφαλής του ανδρός παράγει 50% περισσότερο σμήγμα απ’οτι στις γυναίκες.
 • Οι άνδρες έχουν μια πιο αδύναμη λειτουργία φραγμού του τριχωτού της κεφαλής απ’ότι οι γυναίκες
 • Τα αρσενικά έχουν πιο βαθιά χρώση του δέρματος.
 • Οι άνδρες έχουν τρίχες σε όλο το σώμα από το πρόσωπο, το στήθος, τα πόδια και την πλάτη.
 • Οι άνδρες έχουν περισσότερα προβλήματα του δέρματος που σχετίζονται με το ξύρισμα συμπεριλαμβανομένων των εισδύουσων τριχών και των εγκαυμάτων από ξυράφι.
 • Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή κολλαγόνου, τη ροή του αίματος και τον αριθμό των κοκκωδών κυττάρων.
Ποιό είναι το πρωτόκολλο;

Αφιερώστε λίγα λεπτά και διαβάστε τις ετικέτες των σαμπουάν, της οδοντόκρεμας, της κρέμας ξυρίσματος, των προσωπικών λιπαντικών και άλλων προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιείτε, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη της σεξουαλικής υγείας και της συνολικής ευεξίας σας.

Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που εκθέτετε το δέρμα σας είναι ασφαλή και αρχίστε να αναγνωρίζετε τις πολυάριθμες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο καθημερινό μας περιβάλλον, οι οποίες αποτελούν απειλή για την αναπαραγωγική ικανότητα και αρχίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που προάγουν την υγεία σας.

Εφόσον κάνετε την έρευνά σας, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω:

Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing  προϊόντων & υπηρεσιών Ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα