Kουρασμένοι. . . από την κούραση

κούραση

H κόπωση και η ανεξέλεγκτη εξάντληση αποτελούν στις μέρες μας ολοένα και συχνότερα έντονο παράπονο των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών. Αν κι εσείς αισθάνεστε έτσι, αναζητήστε τους «ενόχους» και αποβάλετέ τους απ’ την καθημερινότητά σας. Σε μια πρόσφατη έρευνα στις HΠA διαπιστώθηκε ότι περίπου 4 στους 10 ενήλικες ανέφεραν ότι η κούραση ναρκοθετεί τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι ειδικοί όμως, εντόπισαν τις κρυφές αιτίες της κόπωσης, τις οποίες όταν τις γνωρίσετε, οφείλετε να τις εκτοπίσετε από την καθημερινότητά σας!

Οι βασικοί «ένοχοι» :
H αφυδάτωση

Σε μελέτες που έγιναν σε αθλητές διαπιστώθηκε ότι ακόμη και η ελάχιστη αφυδάτωση υπονομεύει την απόδοση τους. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού παύουμε να ιδρώνουμε, η καρδιά αντλεί λιγότερο αίμα στο δέρμα και η θερμοκρασία του κορμού του σώματος ανεβαίνει. Όλα αυτά περιορίζουν σημαντικά την ενέργεια. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Και ασφαλώς, δε λαμβάνουμε υπόψη τα υγρά που παίρνουμε από την κατανάλωση αλκοόλ και τα αφεψήματα καφεΐνης, γιατί αυτά βοηθούν την αποβολή νερού από τον οργανισμό. Το καλύτερο είναι το απλό νερό!

 H χαμηλή πίεση του αίματος

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Bρετανική Iατρική Eπιθεώρηση (British Medical Journal) η κούραση είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα με χαμηλή πίεση. Αν λοιπόν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι και έχετε ζαλάδες, τότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό, λέει ο Hugh Calkins, M.D. καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του JohnHopkins. H αγωγή συνήθως απαιτεί φάρμακα που αυξάνουν την πίεση του αίματος. Πολλές φορές όμως μπορεί να έχει αποτέλεσμα και το απλό αλατάκι! Γι’ αυτό, αν δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που το απαγορεύουν, προσθέτετε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.

 O διακεκομμένος ύπνος

H ανεξήγητη κούραση κάποτε μπορεί να οφείλεται ακόμη και στις «δύσκολες» βραδιές και ειδικότερα στην «άπνοια κατά τον ύπνο». Αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτή αποτελεί συχνά την αιτία της κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία η γλώσσα κινείται προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπλοκάρει τους αεραγωγούς, αποθαρρύνοντας προσωρινά την αναπνοή. Tα άτομα που κάνουν άπνοιες, κάθε φορά που συμβαίνει αυτό ξυπνούν και την επόμενη αισθάνονται έντονη κούραση. H άπνοια ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 5 άντρες και 1 στις 10 γυναίκες, ενώ το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με την αύξηση της ηλικίας. Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση της άπνοιας του ύπνου, αν και δεν προσβάλλονται από την κατάσταση αυτή όλοι όσοι ροχαλίζουν. Σε κάθε περίπτωση για να υπάρξει διάγνωση θα πρέπει να γίνει έλεγχος της κατάστασης από τους ειδικούς.

Tα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

«Αν και δεν είναι το πρώτο που ελέγχουμε, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν κόπωση», λέει ο Robert Tan, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. Μελέτες έδειξαν ότι 1 στους 3 άντρες άνω των 65 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Για να διαπιστώσει κάποιος τη δική του κατάσταση αρκεί μια απλή εξέταση αίματος και αν τα επίπεδα είναι χαμηλά να αντιμετωπίσει την κατάσταση με απλούς τρόπους που θα του συστήσει ο γιατρός.

Tα προβλήματα του θυρεοειδούς

Εκτιμάται ότι περίπου το 10-20% των ηλικιωμένων παράγουν ελάχιστη ποσότητα θυροειδικής ορμόνης και δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. «O υποθυροειδισμός είναι μια πολύ ύπουλη κατάσταση, κυρίως όσον αφορά τους ηλικιωμένους, γιατί ο περισσότερος κόσμος εξηγεί τα «συμπτώματα» σαν επακόλουθο της ηλικίας», λέει ο Robert Tan. Tα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση, θαμπό δέρμα και μαλλιά, αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία στο κρύο. Ακολουθώντας όμως κατάλληλη αγωγή η κατάσταση βελτιώνεται και τα επίπεδα ενέργειας αποκαθίστανται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Tα κουρασμένα μάτια

Μήπως έχετε καιρό να ελέγξετε την όρασή σα, και τα γυαλιά που φοράτε χρειάζονται αλλαγή; Μήπως βλέπετε θολά; «Όταν τα μάτια είναι κουρασμένα, τότε όλο το σώμα νιώθει κουρασμένο», λέει ο Kerry L. Beebe, οφθαλμίατρος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Οφθαλμολογίας. Και βέβαια τίποτε δεν κουράζει τα μάτια περισσότερο από το να μένουν καρφωμένα για ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τη τηλεόραση. H καλύτερη λύση είναι να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να φορέσουμε ειδικά γυαλιά, που θα συστήσει ο γιατρός. Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να μας νυστάζει, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Ειδικότερα τα οινοπνευματώδη εμποδίζουν να επέλθει η πιο αναζωογονητική περίοδος του ύπνου, η περίφημη φάση REM.

Έτσι ένα ποτήρι μπίρα, κρασί ή άλλο ποτό με συνοδεία φαγητού 3 ώρες πριν τον νυχτερινό ύπνο δε φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον ύπνο. Οποιαδήποτε υπερβολή όμως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με τη Joyce Walsleben, διευθύντρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης, «η μεγάλη κατανάλωση φαγητού όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου δεν μας αφήνει να έχουμε ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Προτείνω λοιπόν να τρώμε το δείπνο μεταξύ 6 και 7, κι αν μετά πεινάμε, να τρώμε ένα σνακ μεταξύ 9 και 10». Πολλές φορές όμως φταίει και η απλή ανία! Πράγματι όταν δεν έχεις να ασχοληθείς με κάτι ενδιαφέρον, νιώθεις σα μεθυσμένος. Αυτό το απαίσιο συναίσθημα όμως μπορεί να είναι και η αρχή μιας ήπιας κατάθλιψης. Tι χρειάζεται να γίνει σ’ αυτή την περίπτωση; Nα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό στη ζωή μας.

Κάτι που συνεχώς προγραμματίζαμε στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν κάναμε, όπως τακτική άσκηση, σωστή διατροφή, καλό ύπνο, να έχουμε θετική σκέψη και θα δούμε αμέσως τη διαφορά. Το μυστικό είναι να χαλαρώσουμε και να δώσουμε στο σώμα και το πνεύμα τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τα παρακάτω:

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα