Maca: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ισχυρή θεραπευτική ρίζα

Η Maca είναι μια ρίζα που μεγαλώνει στις Άνδεις του Περού. Αυτή η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής για εκατοντάδες χρόνια, και ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ρίζα Maca είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που χρειάζονται για τη διατήρηση της ευρωστίας του σώματος. Μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος καθώς και βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C, και Ε εμπεριέχονται στο Maca. Κάθε μία από αυτές τις θρεπτικές αξίες αποτελεί μία σημαντική πτυχή στη λειτουργικότητα του σώματος.

Τα καταπληκτικά οφέλη της σκόνης Maca

Αυξημένη ενέργεια

Έχει παρατηρηθεί ότι το Maca συμβάλλει τόσο στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειας όσο και στην ενίσχυση της γονιμότητας. Μία ενδιαφέρουσα ιδιότητα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως σε σύγκριση με το τσάι και τον καφέ το Maca δεν επιβαρύνει τα επινεφρίδια.

Αυξημένη αντοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

Μελέτες δείχνουν ότι το Maca βελτιώνει την αντοχή σε αγώνες μαραθώνιους και βοηθά στην οικοδόμηση των μυών. Για αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου ερασιτέχνες αθλητές. Επευφημούν το Maca για το τρόπο που υποστηρίζει τη βέλτιστη απόδοση τους.

Μειώνει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Σε μια ποικιλία ατομικών δοκιμών, το Maca έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιπτώσεων του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Αυξημένη λίμπιντο και βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία

Θεωρείται ως ένα ισχυρό αφροδισιακό. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην αύξηση της λίμπιντο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι το Maca μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες ξεπεράσουν τη στυτική δυσλειτουργία.

Αυξημένη γονιμότητα

Η πιο καλά τεκμηριωμένη παραδοσιακή χρήση της ρίζας Maca είναι για την αύξηση της γονιμότητας τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι Ίνκας το χρησιμοποιήσαν για να ενισχύσουν τους πληθυσμούς των κοπαδιών τους. Το Maca έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τον όγκου τους. Επιπλέον έχει αποδειχθεί πως ισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες και τους κύκλους ωορρηξίας.

Ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία

Το Maca περιέχει μια ποικιλία από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των ορμονών. Η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση Maca μπορεί να ισορροπήσει τις ορμόνες του οργανισμού ανδρών και γυναικών.

Μειώνει την κατάθλιψη

Όταν λαμβάνεται τακτικά, το Maca ενεργεί στο να αυξήσει τη συναισθηματική διάθεση. Αυτό είναι φυσικό, ως επακόλουθο της πληθώρας των συστατικών που περιέχει η ρίζα, συν την ιδιότητα εξισορρόπησης ορμονών και τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται  “macamides“. Σε δύο πρόσφατες μελέτες, το Maca έδειξε ότι μειώνει τις βαθμολογίες της κατάθλιψης και του άγχους στα τεστ αυτο-αξιολόγησης.

Μειώνει το άγχος και το στρες

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδοσιακές χρήσεις για τη ρίζα Maca είναι ότι αναμιγνύονταν σε τσάι κατά τη διάρκεια τελετών χορού για να βοηθήσει τόσο στο να ενεργοποιήσει όσο και στο να χαλαρώσει τους συμμετέχοντες. Το γεγονός αυτό καθιστά τη ρίζα Maca πολύ μοναδική, δεδομένου ότι αυξάνει την ενέργεια χωρίς να προκαλεί οποιοδήποτε είδος του στρες.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μία από τις πιο κοινές χρήσεις του Maca σήμερα είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πολλοί καταναλωτές αναφέρουν σημαντική μείωση στις νυχτερινές εφιδρώσεις και στις εξάψεις μετά από τακτική κατανάλωση Maca σε σκόνη.

Αυξημένη πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση

Εξαιτίας των τονωτικών ιδιοτήτων της, η ρίζα Maca συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της δυνατότητας συγκέντρωσης και αυξάνει την πνευματική διαύγεια.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδιότητες του Maca είναι ότι βελτιώνει την κυκλοφορία σε όλο το σώμα, μειώνοντας έτσι την αναιμία και βελτιώνοντας το χρόνο επούλωσης πληγών.

Μειωμένη ακμή και τόνωση του δέρματος

Σε περιπτώσεις όπου η ακμή σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία, λαμβάνοντας Maca μπορεί να είναι μια παραγωγική και φυσική θεραπεία. Εφόσον το Maca είναι ένα τρόφιμο χωρίς γνωστές παρενέργειες, είναι πολύ ευκολότερο για το σώμα να την επεξεργαστεί σε σχέση με χημικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής.

Ενισχύει τα δόντια και τα οστά

Το Maca έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Βελτιώνει την οστεοπόρωση

Μία πρόσφατη μελέτη που έγινε διαπίστωσε ότι η Maca βελτιώνει τόσο την οστεοπόρωση όσο και την οστεοαρθρίτιδα.

Η ρίζα Maca είναι ένα βασικό είδος διατροφής στο Περού και δεν υπάρχουν γνωστές επιδράσεις τοξικότητας. Περιστασιακά, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν αρνητικές επιπτώσεις όταν αρχίζουν την κατανάλωση της. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι συμπτώματα αποτοξίνωσης. Όταν ένας οργανισμός έχει συνηθίσει να καταναλώνει μαγειρεμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε όταν αρχίζει να λαμβάνει αυτή τη σούπερ-τροφή, ο οργανισμός θα απορροφήσει τα ανώτερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα αρχίσει να αποβάλει τα «σκουπίδια» που δεν χρειάζεται. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να νιώσετε υποτροπιασμένος για λίγες μέρες. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, και είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας βιώνει την αποτοξίνωση. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα καθαρισμό παχέος εντέρου ή μια δίαιτα αποτοξίνωσης για το συκώτι πριν ή/και κατά τη λήψη maca για να εξαλείψετε γρήγορα μερικά από τα απόβλητα και τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό σας.

Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε με πολλά τυχόν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Σας προτείνω αφού κάνετε την έρευνά σας να κοιτάξετε και το παρακάτω

AdRianna Gkika
Holistic Healer

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα