Maca: O Φυσικός Τρόπος Εξισορρόπησης Ορμονών!

Ένα δώρο της φύσης για τις ορμόνες!

Στο σημερινό κόσμο της εκτεταμένης ρύπανσης και των χημικών ουσιών, συχνά μας είναι δύσκολο να κρατήσουμε τις ορμόνες μας σε ισορροπία. Ακόμα και οι πιο υγιείς από μας, δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές, από έναν μεγάλο αριθμό δηλητηρίων, όπως το BPA, που μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα και να προκαλέσουν βλάβες στο σώμα. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι έχουν καταφύγει σε φάρμακα ορμονικής εξισορρόπησης για να βελτιώσουν την υγεία τους, τα οποία συχνά προκαλούν ακόμη περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα, λόγω των αφύσικων συστατικών τους.

Ευτυχώς, η φύση παρέχει κάποιες τροφές που περιέχουν παράγοντες εξισορρόπησης ορμονών. Ίσως το πιο ισχυρό από αυτά τα τρόφιμα είναι η maca, ένα φυτό ιθαγενών στις Περουβιανές Άνδεις που έχει βρώσιμες ρίζες. Οι αυτόχθονες Περουβιανοί εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν πως η ρίζα του φυτού maca είναι ευεργετική για την υγεία των ορμονών, και ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης έρευνας επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Η maca φαίνεται να είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο αφροδισιακό, καθώς ενισχύει την ανδρική και γυναικεία λίμπιντο και ανακουφίζει από κάποια μετα-εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, χωρίς εμφανείς αρνητικές παρενέργειες.

Maca για την εξισορρόπηση γυναικείων ορμονών

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει ότι η Maca μπορεί να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει τις γυναικείες ορμόνες. Για παράδειγμα, σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο  που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Biomedical Sciences, βρήκαν ότι η οργανική maca διέγειρε την παραγωγή των οιστρογόνων, κατέστειλε την ωοθυλακιοτρόπου ορμόνη και μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (ειδικά τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτά τα αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η maca προσφέρει «μια ελκυστική μη-ορμονική επιλογή πέραν των επιλογών που είναι διαθέσιμες για τις πρώιμες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με τη μορφή ενός φυσικού φυτού ως εναλλακτική λύση αντί για  την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).»

Μια άλλη διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, που δημοσιεύθηκε στην Menopause τον Νοέμβριο του 2008 ανακάλυψε ότι η  maca «μειώνει ψυχολογικά συμπτώματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και μειώνει τα επίπεδα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από την οιστρογονική και ανδρογονική λειτουργία.» Με άλλα λόγια δηλαδή, η maca επηρέασε θετικά τις διαθέσεις και τη λίμπιντο των θηλυκών υποκειμένων χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις σεξουαλικές τους ορμόνες.

Maca για την εξισορρόπηση αρσενικών ορμονών

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η maca μπορεί να ισορροπήσει και να ενισχύσει τις ανδρικές ορμόνες, αν και οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες περιορίζονται σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη στο τεύχος Andrologia τον Οκτώβριο του 2006 έδειξε ότι τα εκχυλίσματα maca μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο επίπεδο της επιδιδυμίδας μετά από μία ημέρα θεραπείας και παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό πόρο μετά από τρεις ημέρες θεραπείας. Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στην ημερήσια παραγωγή σπέρματος μετά από μία εβδομάδα θεραπείας, με την τεστοστερόνη των όρχεων να παραμένει ανεπηρέαστη. Εν κατακλείδι, «η maca επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ήδη από την 1η ημέρα μετά την έναρξη της θεραπείας», γράφουν οι ερευνητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ασιατική Εφημερίδα της Ανδρολογίας το Δεκέμβριο του 2001 ανακάλυψε επίσης ότι τα δισκία maca μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγή σπέρματος και την κινητικότητα του σπέρματος σε ενήλικες άνδρες. Ειδικότερα, η θεραπεία με maca «οδήγησε σε αυξημένο  σπερματικό όγκο, αριθμό των σπερματοζωαρίων, κινητό σπερματικό επίπεδο και την κινητικότητα του σπέρματος.» Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επίπεδα των ορμονών δεν επηρεάστηκαν με τη maca και ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σπερματοζωαρίων και του αριθμού δισκίων maca που καταναλώθηκαν.

Λαμβάνοντας τη Maca ως συμπλήρωμα

Αν σας ενδιαφέρει η λήψη maca με σκοπό την ορμονική εξισορρόπηση, είναι καλύτερο να καταναλώνετε βιολογική maca που τα άμυλα της έχουν αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα τη  βελτιωμένη δραστικότητα και βιοδιαθεσιμότητα της.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να κοιτάξετε και το παρακάτω

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα