Μαστίχα η θαυματουργή
Εδώ και αιώνες, η μαστίχα δίνει άρωμα και γεύση στη ζωή του ανθρώπου.
Ξέρετε όμως, ότι από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιείται και για φαρμακευτικούς σκοπούς;
Πολλοί είναι οι αρχαίοι συγγραφείς που αναφέρονται στις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Η μαστίχα Χίου είναι διάσημη σ’ όλο τον κόσμο. Και ξέρετε γιατί; Πολύ απλά, γιατί η μαστιχοφόρος Χίος, αυτό το εκπληκτικό ελληνικό νησί, είναι το μοναδικό μέρος ανά τον κόσμο που παράγει την αγνή γνήσια, φυσική μαστίχα. Και εκτός των γνωστών ιδιοτήτων της, η μαστίχα θεραπεύει το έλκος και το στομαχόπονο. Το θαύμα της φύσης! Μαστίχα, λοιπόν, ή μαστίχη, ή μαστίχι.
Είναι άραγε άλλο ένα θαύμα της φύσης;
Πολλοί είναι οι αρχαίοι συγγραφείς που αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Για παράδειγμα, ο Μάρκελος Εμπειρικός (4ος-5ος αιώνας π.Χ.) δίνει συνταγή για φλόγωση του στομάχου, των εντέρων και του συκωτιού. Ο Ορειβάσιος Σαρδηνίας (4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι η μαστίχα είναι φάρμακο για την ουροδόχο κύστη και το στομάχι. Ο Γαληνός (2ος αιώνας π.Χ.) λέει ότι θεραπεύει τον χρόνιο βήχα. Ο Σκριμπόνιους Λάργκους (1ος αιώνας π.Χ.) αναφέρεται στο ότι η μαστίχα είναι καλή για στομάχι, τα έντερα και το συκώτι. Αλλά και ο προφήτης Μωάμεθ στο Κοράνι συνιστά τη χρήση της μαστίχας. Τέλος, άλλες αναφορές στη μαστίχα και τις θαυματουργές ιδιότητές της κάνουν επίσης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Παύλος της Αίγινας κ.ά.
Σύγχρονες θεραπείες
Τα τελευταία χρόνια η μαστίχα χρησιμοποιείται και στη Φαρμακευτική και στην Ιατρική για διάφορες θεραπείες.
– Καταπολεμά την κακοσμία
– Επιταχύνει την επούλωση ελκών του στόματος
– Καταπολεμεί τις μυκητιασικές στοματικές λοιμώξεις (στοματίτιδες)
– Εμποδίζει την ανάπτυξη ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας
– Έχει αναλγητικές ιδιότητες στα δόντια με τερηδόνα
Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη τερηδόνας λόγω αναστολής σχηματισμού μικροβιακής οδοντικής πλάκας. Η μαστίχα δρα και κατά ορισμένων ιών. Πρόκειται για μία εντελώς ιδιόρρυθμη ιδιότητα της μαστίχας που δεν συναντάται σε κανένα σχεδόν παρασκεύασμα. Η δράση της δηλαδή σε δυο εντελώς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς. Από τους ιούς που αναφέρονται στις έρευνες κατά των οποίων η μαστίχα είναι αποτελεσματική, είναι και ο Herpes Simplex, μια μόλυνση που εκδηλώνεται στο δέρμα, στα χείλη αλλά και στα γεννητικά όργανα.
Βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους αφού καταπολεμά το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, December 24,1998, Vol. 339, No. 26, απέδειξαν ότι «ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες- δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο μηχανισμός εντούτοις που ευθύνεται γι’ αυτό δεν ήταν μέχρι στιγμής ξεκάθαρος. Ανακαλύψαμε ότι η μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί τη θεραπευτική της επίδραση στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος».
Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται για το δυνάμωμα των ούλων και ως αντισηπτικό του στόματος. Εννοείται δε πως η μαστίχα χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αφού δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση σε διάφορες δημιουργίες (λουκούμια, καραμέλες, μαστιχάτο, ψωμί, παγωτά κ.ά.).
Είναι σημαντικό η Μαστίχα η οποία θα χρησιμοποιείτε να είναι 100% καθαρή και όχι αναμειγμένη με ινουλίνη, καθώς τότε η δραστικότητα μειώνεται σημαντικά.
Αφού κάνετε την έρευενά σας, σας προτείνω να δείτε και το παρακάτω
Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]