Μπορεί να επηρεαστεί η αθλητική απόδοση από τη διατροφή;

Ο καθένας ονειρεύεται να αποκτήσει το τέλειο σώμα. Μερικές φορές μάλιστα εναλλάσσουμε τις διατροφικές μας επιλογές με προϊόντα που κατασκευάζονται για ανθρώπους με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Είναι όμως πραγματικά ωφέλιμα;

Τα προϊόντα αθλητικής διατροφής δεν είναι απαραίτητα μόνο για αθλητές ή για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, τα συστατικά στα προϊόντα αυτά, που δυστυχώς λείπουν από τη διατροφή μας τις περισσότερες φορές, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή όλων μας.

Δώστε προσοχή στην πρόσληψη πρωτεΐνης

Επειδή οι υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι είναι χρήσιμοι όταν πρόκειται για την αντοχή, οι άνθρωποι δεν δίνουν τόση μεγάλη προσοχή όσον αφορά την πρωτεΐνη και τη ζωτικότητα της στα επίπεδα αντοχής και υψηλής απόδοσης. Η έλλειψη της πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει χαμηλό επίπεδο επιδόσεων και αρκετοί αθλητές έρχονται σε σύγχυση όταν αρχίζουν να μην αποδίδουν πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι έχουν τελειοποιήσει την αθλητική διατροφή τους. Είναι σημαντικό τόσο για αθλητές όσο και για τους υπόλοιπους ανθρώπους, να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σχετικά με τη σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Αν το κύριο συστατικό του σώματός μας είναι το νερό, ποιο είναι το δεύτερο κύριο συστατικό; Θεωρείται η πρωτεΐνη, οπότε ίσως δεν αξίζει το να υποτιμάται η σημαντικότητά της.

Επιλέξτε ποιότητα αντί της ποσότητας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποιότητα της αθλητικής διατροφής, καθώς μπορεί να προκληθεί ζήτημα σχετικά με την ποσότητα πάνω από την ποιότητα. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ). Στην πυραμίδα διατροφής θα δείτε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που συνιστάται σε μια καθημερινή διατροφή. Αν το συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής έχει πιο υψηλής συγκεντρώσεις, τότε οι συνιστώμενες θρεπτικές  ουσίες και η ανάλογη ποσότητα πρωτεϊνών που χρειαζόμαστε για υψηλές αποδόσεις παρέχονται ολοκληρωμένα. Όταν καταναλώνονται τα αθλητικά προϊόντα διατροφής μπορούν να σας δώσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης, τα οποία μπορούν  να είναι επωφελής όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα ή είναι υπό θεραπεία.

Οι αθλητές, ειδικά εκείνοι που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο, θα πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τη χρήση συμπληρωμάτων, όπως το ενδεχόμενο μόλυνσης με απαγορευμένες ουσίες. Συστήνω πάντα στους αθλητές να φροντίζουν να επιλέγουν προϊόντα που κατασκευάζονται από μία σεβαστή εταιρεία ή ακόμα καλύτερα, να επιλέξουν προϊόντα που έχουν κριθεί ασφαλή για χρήση στον Αθλητισμό και έχουν περάσει τις κατάλληλες προδιαγραφές ελέγχου. Συχνά στους αθλητές παρέχονται συμπληρώματα από το αθλητικό σωματείο τους, οι οποίοι διαθέτουν συστήματα για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι ασφαλή για χρήση από τους αθλητές τους .

Επιλέξτε τα σωστά συμπληρώματα

Tα συμπληρώματα έχουν καταστεί αναγκαία, διότι  τα θρεπτικά στοιχεία αυτά  λείπουν από τη διατροφή μας. Η Γλουταμίνη και η κερατίνη είναι από τα παραδείγματα, και τα δύο είναι δημοφιλής μεταξύ των αθλητών και των body-builder. Αντί να επιλέξετε όμως τα συμπληρώματα μόνοι σας και να μαντέψετε τι μπορεί να χρειάζεται το σώμα σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Περιληπτικά, τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν τα τρόφιμα, αλλά  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τα θεμέλια μιας θρεπτικής ολοκληρωμένης διατροφής.

Το κλειδί για να αυξήσετε τα επίπεδα της απόδοσης σας με φυσικό τρόπο βρίσκεται στη σωστή πρόσληψη αυτών των στοιχείων.

Εφόσον κάνετε την δική σας έρευνά, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στο Colostrum Max 29% IgG και στο Energy Food

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα