Ο κακός ύπνος οδηγεί σε διαβήτη

ύπνος

Ο διαταραγμένος νυχτερινός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εθελοντές με διαταραχές ύπνου και είδε ότι όσοι ξύπναγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάθε φορά που επρόκειτο να περάσουν στο στάδιο του βαθύ ύπνου, είχαν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αναποτελεσματικότητα του σώματος να αναγνωρίσει τα φυσιολογικά επίπεδα της ινσουλίνης, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αύξηση του σωματικού βάρους και εντέλει διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη. Επιπρόσθετα είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου πραγματοποιούνται μεταβολές στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Με αυτή τη μελέτη όμως οι ειδικοί αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης δε σχετίζεται μόνο με την ποσότητα αλλά και με την ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές για να εξετάσουν την επίδραση της ποιότητας του ύπνου στα επίπεδα σακχάρου αίματος, παρακολούθησαν εννέα υγιείς άνδρες και γυναίκες για δύο συνεχόμενες νύχτες καταγράφοντας ταυτόχρονα την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Για τα επόμενα τρία βράδια όμως, η ομάδα ξύπναγε τους εθελοντές με έναν δυνατό κρότο λίγο πριν περάσουν σε βαθύ ύπνο. Έπειτα τους χορήγησαν ενδοφλεβίως γλυκόζη και βρήκαν ότι οκτώ εθελοντές είχαν γίνει λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο. Γι´ αυτό και, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι στο μέλλον για να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 ενδεχομένως να πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Για βελτιωμένη ποιότητα ύπνου σας προτείνω να δείτε το παρακάτω

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

  Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα