Οστεοπόρωση: Αντιστροφή της νόσου με φυσικές θεραπείες!

Η οστεοπόρωση είναι μια δυσάρεστη ασθένεια. Ο φοβερός πόνος και η ταλαιπωρία που προκαλείται από αυτή την κατάσταση είναι οδυνηρή, καθώς όποιος έχει δει ένα αγαπημένο πρόσωπο να έχει υποστεί κάταγμα ισχίου ή τραυματισμό στην πλάτη, θα γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση. Και το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι στην πραγματικότητα έχουν αδύναμα ή εύθραυστα οστά μέχρι να έχουν κάποιο ατύχημα με τραυματισμό. Το πρόβλημα με την οστεοπόρωση είναι ότι είναι μια ασθένεια που απαιτεί πολύ χρόνο για να αναδείξει τα άσχημα συμπτώματα της. Η απώλεια οστικής πυκνότητας και ο εκφυλισμός των οστών είναι μια σταδιακή διαδικασία που συμβαίνει για πολλά χρόνια και επιταχύνεται καθώς γερνάμε. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η οστεοπόρωση επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εκφυλισμό των οστών κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση λόγω της ταχείας πτώσης των οιστρογόνων που παράγονται από τον οργανισμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 8,9 εκατομμύρια κατάγματα εμφανίζονται ετησίως από αυτήν την ασθένεια ή 1 ανά 3 δευτερόλεπτα. 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 3 άνδρες θα εμφανίσουν οστεοπορωτικό κάταγμα μετά τα 50 έτη. Μέχρι το 2050, η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων του ισχίου στους άνδρες προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα εκπληκτικό ποσοστό 310% και στις γυναίκες κατά 240%.  Προφανώς όχι και τόσο καλά στατιστικά στοιχεία, αλλά ευτυχώς υπάρχει ελπίδα!

Για να αντιστρέψετε και να θεραπεύσετε την οστεοπόρωση με φυσικούς τρόπους θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές προσεγγίσεις (ολιστική προσέγγιση) και το σημαντικότερο, να τις εφαρμόζετε κάθε μέρα!

Θεραπεία οστεοπόρωσης 1
Χονδροϊτίνη, κολλαγόνο, και υαλουρονικό οξύ …

Όλα αυτά τα συστατικά και θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την ανοικοδόμηση της οστικής μάζας και του χόνδρου. Η χονδροϊτίνη και το υαλουρονικό οξύ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λίπανση των αρθρώσεων και των μυών. Όταν βλέπετε μια εικόνα ενός υγιούς οστού σε σύγκριση με ένα οστό οστεοπόρωσης, θα παρατηρήσετε ότι το φυσιολογικό οστό έχει ένα υγιές πλέγμα ενώ το οστό οστεοπόρωσης έχει το μοτίβο πλέγματος με μεγάλα “κενά”. Αυτό είναι η απώλεια οστικής μάζας. Και όσο περισσότερη απώλεια εμφανίζεται τόσο πιο εύθραυστα γίνονται τα οστά. Έτσι, για να βάλετε τα θεμέλια για το σώμα σας ώστε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της οστικής μάζας και του χόνδρου, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι προσλαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κάθε μέρα χωρίς παράληψη. Για να το κάνετε αυτό, αφιερώστε πρώτα το χρόνο για να ερευνήσετε και να βρείτε αξιόπιστα φυσικά συμπληρώματα  που περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Οστεοπόρωση Θεραπεία  2
Ασβέστιο

Περίπου το 70% του βάρους των οστών αποτελείται από ασβέστιο, ωστόσο,  δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για υγιή οστά. Ένας κοινός μύθος, τον οποίο συνεχίζει να υποστηρίζει μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας, είναι ότι για να ενισχύσεις τα οστά σου χρειάζεσαι πολύ ασβέστιο. Ωστόσο το ασβέστιο από μόνο του είναι άχρηστο και στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με τον Thomas Levy, MD, η λήψη συμπληρώματος ασβεστίου είναι σαν να βάζετε ένα “φρέσκο χρώμα πάνω σε σαπισμένο φράχτη “. Μπορεί στις αιματολογικές εξετάσεις να πάρετε μια “καλύτερη βαθμολογία” σε μια “δοκιμασία οστικής πυκνότητας” – αλλά δεν θα μειώσετε καθόλου τον κίνδυνο εξασθενημένων οστών ή καταγμάτων ισχίου. Ο Δρ Levy λέει επίσης: “Έχετε 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή και έως 20% περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αν λαμβάνετε επιπλέον 500 mg ασβεστίου ή περισσότερο ημερησίως”. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το υπερβολικό ασβέστιο προκαλεί συσσώρευση αρτηριακής πλάκας. Σαφώς και το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, όμως εστιάζοντας αποκλειστικά στην πρόσληψη ασβεστίου και αφήνωντας τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα οστά δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Τα οστά αποτελούνται από τουλάχιστον δώδεκα μέταλλα και το καθένα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την αντοχή τους. Όλα είναι εξίσου σημαντικά μεταξύ τους και λόγω της συνεργιστικής δράσης τους, οι καθημερινές προσλήψεις απαιτούνται στις σωστές ποσότητες και αναλογίες για πλήρη απορρόφηση.

Οστεοπόρωση Θεραπεία 3
Μείωση του πόνου και της φλεγμονής …

Η μείωση του πόνου και της φλεγμονής, όχι μόνο στις αρθρώσεις, αλλά στο σώμα ως σύνολο, είναι εξαιρετικά σημαντική για όλη τη διαδικασία επούλωσης και αποκατάστασης της νόσου.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η χρόνια φλεγμονή σχεδόν πάντα συνδέεται με την οστεοπόρωση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται τα απόλυτα αντιφλεγμονώδη. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition βρήκε ότι το ω-3 λιπαρό οξύ DHA βελτιώνει σημαντικά την οστική ανόργανη ύλη και μπορεί ακόμη και να αποτελεί μέρος της σύνθεσης για το μυελό των οστών. Αυτό το καθιστά ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών και τη μείωση της φλεγμονής. Το εκπληκτικό είναι ότι έχει βρεθεί πως οι ελλείψεις  σε ωμέγα-3 είναι η έκτη αιτία θνησιμότητας στις Η.Π.Α. Καθώς τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητες ουσίες για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, αυτή η στατιστική δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και τα παρακάτω:

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα