Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ανακούφιση από τους πόνους

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σύμφωνα με έρευνες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για άγνωστους λόγους αρχίζει να επιτίθεται και να καταστρέφει τους δικούς του ιστούς. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η μεγαλύτερη βλάβη  προκαλείται στο χόνδρο στις αρθρώσεις, συνήθως σε ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτές οι αρθρώσεις γίνονται ερυθρές, ζεστές και πρησμένες με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην κίνηση και τον έντονο πόνο. Άλλα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν οζίδια ή εξογκώματα κάτω από το δέρμα, φλεγμονή των οφθαλμών και αίσθημα κακουχίας. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 35 και 60, και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Οι τυπικές φαρμακευτικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αποτελούνται από δύο διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων: τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του πόνου και τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα πολλά από τα οποία είναι καταστολείς του ανοσοποιητικού, με σκοπό να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να προκαλέσουν ύφεση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα στρέφονται για βοήθεια σε εναλλακτικές θεραπείες ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους.

Αντιοξειδωτικά

Πολλοί εναλλακτικοί ολιστικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά ως θεραπεία για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο, άλλα όχι τη φλεγμονή. Μια άλλη μελέτη, που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο VU του Ιατρικού Κέντρου στο Αμστερνταμ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Rheumatology  το 2008, δοκίμασε σε οκτώ ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα την κατανάλωση 20 γραμμαρίων  αντιοξειδωτικών για διάρκεια 10 εβδομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μη-καπνίστριες γυναίκες που λάμβαναν φάρμακα ρευματοειδούς αρθρίτιδας για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Τα αντιοξειδωτικά περιλάμβαναν 400 mg α-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε), 10 mg λυκοπενίου, 10 mg λουτεΐνης και 5mg καροτενοειδών φοινικέλαιο, συμπεριλαμβανομένων άλφα καροτένιο (βιταμίνη Α). Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης μία ημερήσια δόση 200 mg βιταμίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν στο τέλος της μελέτης, ότι στους συμμετέχοντες είχαν μειωθεί σημαντικά οι πρησμένες  και επώδυνες αρθρώσεις σε σχέση με την έναρξη της μελέτης, και η γενική υγεία τους είχε βελτιωθεί. Εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος της παρέμβασης με αντιοξειδωτικά, τα συμπτώματα και η υγεία τους είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται και πάλι – υποδεικνύοντας ότι η συνεπής και συνεχής αντιοξειδωτική θεραπεία είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ιχθυέλαιο Ω3

Μέχρι στιγμής, η πιο καλά αποδεδειγμένη φυσική θεραπεία των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι το ιχθυέλαιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τουλάχιστον 13 ξεχωριστές τυφλές μελέτες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, σε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πραγματικά επιτρέπουν στους ασθενείς να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων. Κάποια από τις έρευνες δείχνει ότι το ιχθυέλαιο γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται ως μέρος μιας διατροφής που είναι χαμηλή σε ωμέγα-6, όπως μια χορτοφαγική διατροφή, ή όταν καταναλώνεται ελαιόλαδο.

Επειδή η σοβαρή βλάβη της άρθρωσης εμφανίζεται νωρίς στη ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι σημαντικό οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να λαμβάνουν ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα διατροφής που θα βοηθήσουν στα συμπτώματα και τη νόσο.

Εφόσον κάνετε την έρευνά σας, σας συνιστούμε να δείτε και τα παρακάτω:

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα