Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Φυσική Aντιμετώπιση!

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια περίπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική κόπωση που δεν μπορεί να εξηγηθεί από οποιαδήποτε υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Η κόπωση μπορεί να επιδεινωθεί με φυσική ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώνεται με  την ανάπαυση. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME). Μερικές φορές αναφέρεται με τη συντομογραφία  ME / CFS.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιατρική εξέταση για επιβεβαίωση της διάγνωσης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να χρειαστείτε μια ποικιλία ιατρικών εξετάσεων για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Απώλεια μνήμης ή συγκέντρωσης
 • Πονόλαιμο
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό ή τις μασχάλες
 • Ανεξήγητος πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις
 • Πονοκέφαλοι
 • Μη ξεκούραση μετά από ύπνο
 • Ακραία εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση
Αιτίες

Τα άτομα που παρουσιάζουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης φαίνεται να έχουν υπερευαισθησία ακόμη και σε φυσιολογικές ποσότητες άσκησης και δραστηριότητας. Το γιατί συμβαίνει αυτό σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους είναι ακόμα άγνωστο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με προδιάθεση για τη διαταραχή, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Οι πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Ιογενείς λοιμώξεις. Επειδή μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά από μια ιογενή λοίμωξη, οι ερευνητές διερωτώνται εάν ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν τη διαταραχή. Οι ύποπτοι ιοί περιλαμβάνουν τον ιό Epstein-Barr, τον ανθρώπινο ιό του έρπητα και τους ιούς της λευχαιμίας ποντικού. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική σύνδεση.
 • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο σύνδρομο κόπωσης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτή η βλάβη είναι αρκετή για να προκαλέσει τη διαταραχή.
 • Ορμονικές ανισορροπίες. Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζουν μερικές φορές μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα που παράγονται στον υποθάλαμο, στους υποφυσικούς αδένες ή στα επινεφρίδια. Το επίπεδο σημασίας αυτών των ανωμαλιών είναι ακόμα άγνωστη.
Ωμεγα-3 λιπαρά οξέα EPA & σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Η πιο πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Psychiatrica Scandinavica. Στη μελέτη αυτή γιατροί από το Λονδίνο διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο των ανθρώπων με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης υπάρχουν υψηλά επίπεδα δύο βασικών χημικών ουσιών, η χολίνη και η κρεατίνη. Η χολίνη είναι σημαντική για τον έλεγχο των επιπέδων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα ενώ η κρεατίνη παρέχει ενέργεια. Οι γιατροί ανέφεραν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με CFS είχαν μη φυσιολογικούς μεταβολισμούς φωσφολιπιδίων. Τα φωσφολιπίδια είναι ειδικοί τύποι λιπών που αποτελούν βασικό συστατικό των κυττάρων. Προστατεύονται από ορισμένους τύπους λιπαρών οξέων.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του CFS. Η EPA, η οποία βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν οι ασθενείς με CFS λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων υψηλής περιεκτικότητας EPA, τότε αυτό έχει ευεργετική δράση στις χημικές ανισορροπίες που έχουμε εντοπίσει στον εγκέφαλο”. Από τη δημοσίευση αυτής της μελέτης έγιναν περαιτέρω πρόοδοι και τα ευρήματα που εξέδωσε ένας κορυφαίος καθηγητής στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν σαφώς ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σωματική ασθένεια. Ο καθηγητής περιγράφει πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το CFS θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με λήψη συμπληρώματος λιπαρών οξέων με καθαρό ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ).

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα – λινελαϊκό οξύ (ωμέγα-6) και άλφα λινολενικό οξύ (ωμέγα-3) – είναι γνωστά ως τέτοια επειδή πρέπει να αποκτώνται μέσω των τροφών και δεν μπορούν να παρασκευαστούν από τον οργανισμό. Ο καθηγητής εξηγεί πώς οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του CFS αναστέλλοντας ένα κρίσιμο ένζυμο στις αλυσίδες που μετατρέπουν αυτά τα βασικά λιπαρά οξέα σε άλλα λιπαρά οξέα που απαιτούνται από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των GLA (γ-λινολενικό οξύ), EPA και DHA. Αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια αυτών των λιπαρών οξέων.

Πιστεύει ότι η προκύπτουσα έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων στο σώμα οδηγεί σε πολλά από τα συμπτώματα που είναι γνωστά στους πάσχοντες του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης(CFS), συμπεριλαμβανομένης της κούρασης, της κακής ανοσοαπόκρισης  του οργανισμού και των πόνων στις αρθρώσεις.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι δίνοντας στους ασθενείς μεγάλες ποσότητες GLA και EPA, οι επιπτώσεις του ιού μπορούν να καταστρατηγηθούν και οι ασθενείς με CFS που λαμβάνουν συμπληρώματα υψηλής δόσης ωμέγα -3 ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων εντός 12 εβδομάδων.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα