Συνένζυμο Q10 – Ένα συστατικό με διπλή βιολογική δράση

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο συστατικό σχεδόν όλων των κυττάρων του οργανισμού, δεδομένου ότι αφ´ ενός είναι απαραίτητο για την παραγωγή βιολογικής ενέργειας εκ μέρους του κυττάρου, ούτως ώστε αυτό να μπορέσει να εκτελέσει τη λειτουργική του αποστολή, να ανταπεξέλθει στις εκάστοτε απαιτούμενες ανάγκες και να πολλαπλασιαστεί. Αφ´ ετέρου προσφέρει πολύτιμη προστασία στα κύτταρα από τη βλαπτική επίδραση ορισμένων «τοξικών» παραγόντων, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Με άλλα λόγια, το συνένζυμο Q10 έχει ένα διπλό ρόλο: Από τη μια πλευρά εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, ενώ από την άλλη, παρέχει αντιοξειδωτική θωράκιση από την επιθετική συμπεριφορά των ελεύθερων ριζών.

Βιοενεργητική αποδοτικότητα

Σχεδόν όλα τα κύτταρα του σώματος περιέχουν ένα ειδικό οργανίδιο, που ονομάζεται μιτοχόνδριο, μέσα στο οποίο επιτελούνται διάφορες πολύπλοκες διεργασίες, οι οποίες έχουν σα στόχο, να μετατρέψουν τη χημική ενέργεια των τροφίμων (δηλαδή τις θερμίδες) σε μία άλλη μορφή ενέργειας, τη βιολογική. Το συνένζυμο Q10 είναι ένας απαραίτητος «κρίκος» σε αυτήν την αλυσίδα παραγωγικής διαδικασίας. Επομένως όργανα που επιτελούν έντονο έργο (όπως είναι η καρδιά, οι μύες και ο εγκέφαλος) έχουν και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, οπότε πρέπει να είναι εφοδιασμένα με υψηλότερες ποσότητες συνενζύμου Q10.

Το μιτοχόνδριο προμηθεύεται το συνένζυμο Q10 από δύο πηγές: Από μια ενδογενή, που ταυτίζεται με μία μέθοδο παραγωγής συνενζύμου Q10 από τα ίδια τα κύτταρα (η οποία είναι μάλιστα κοινή και για τη σύνθεση της χοληστερόλης) και μία εξωγενή, που αφορά τόσο τη διατροφή, όσο και τα συμπληρώματα διατροφής. Τα τρόφιμα που περιέχουν το συνένζυμο αυτό, είναι κυρίως ορισμένα είδη ψαριών (σαρδέλα και σκουμπρί), το φίτρο της σόγιας και κατά δεύτερο λόγο το κοτόπουλο. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10 στην καρδιά και τον εγκέφαλό, ενώ αυξημένες ανάγκες παρουσιάζουν και τα άτομα που έχουν επιταχυνόμενο ρυθμό μεταβολισμού (με αυξημένη φυσική και πνευματική δραστηριότητα, έντονο κοινωνικό – οικονομικό άγχος). Χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10 έχουν και εκείνοι που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής Q10 θα αποβεί χρήσιμη.

Αντιοξειδωτική άμυνα

Οι ελεύθερες ρίζες όταν δημιουργούνται στον οργανισμό σε υπέρμετρες ποσότητες (μία κατάσταση που την αποκαλούμε «οξειδωτικό stress»), κυριολεκτικά «επιτίθενται» εναντίον των κυττάρων μας, προκαλώντας οξειδωτικές βλάβες σε χρήσιμα συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, το DNA και η χοληστερόλη. Ορισμένες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του οξειδωτικού stress, όπως είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στις διοξίνες, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εντατική σωματική και πνευματική άσκηση και κυρίως το καθημερινό άγχος.

Αυτή η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών, πέραν του ότι συμβάλει στην πρώιμη γήρανση, σχετίζεται με την ανάπτυξη πολλών και μάλιστα σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, ο καταρράκτης, η γεροντική τύφλωση και άλλα. Το συνένζυμο Q10 έχει την εκπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει αυτά τα εχθρικά για την υγεία συστατικά, πριν αυτά προλάβουν να βλάψουν τις χρήσιμες ουσίες του οργανισμού και να απειλήσουν την κατάσταση της υγείας. Επομένως η ενισχυμένη πρόσληψη συνενζύμου Q10, αποδίδει σημαντικές προστατευτικές ικανότητες στον οργανισμό του ανθρώπου, κυρίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες ζωής.

Συμπέρασμα

Το συνένζυμο Q10 παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται και με την εξασφάλιση της απαιτούμενης βιολογικής ενέργειας, που είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της ευεξίας και της ευρωστίας, αλλά και με τη βελτίωση και προάσπιση του επιπέδου της υγείας μας.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και το

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα