Βιολογικά γαλαζοπράσινα φύκια, υπερτροφή κι υγεία!

Τα βιολογικά γαλαζοπράσινα φύκια είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Η αυθεντική ποικιλία είναι το Aphanizomenon flos-aquae (AFA) από τη λίμνη Klamath στο Όρεγκον. Θεωρούνται υπέρ-τροφές λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.

Αντιοξειδωτική δραστηριότητα των Γαλαζοπράσινων Φύκων

Το Aphanizomenon flos-aquae (AFA) είναι πλούσιο σε ενώσεις που παρέχουν αντιοξειδωτικά. Μια μέτρηση που ονομάζεται “ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου” (ORAC) χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ικανότητας της τροφής να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και των ουσιών που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Το ιταλικό πανεπιστήμιο Urbino Carlo Bo εφάρμοσε τη μέθοδο ORAC σε βρώσιμο AFA. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό υπέρ των ερευνητών που υποστηρίζουν τη χρήση του AFA ως αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα για την ανακούφιση του οξειδωτικού στρες.

Το Πανεπιστήμιο του Urbino Carlo Bο διεξήγαγε μια άλλη μελέτη που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ικανότητα του AFA να παρέχει άμυνα έναντι της οξειδωτικής βλάβης σε φυσιολογικά ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια και πλάσμα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το AFA μείωσε την οξειδωτική βλάβη και στα δύο. Επιπλέον, το AFA καθυστέρησε την εξάντληση των ενζύμων που είναι ευεργετικά για το σώμα. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι συμπλήρωμα γαλαζοπράσινων φυκιών από τη λίμνη Klamath επέδειξε σημαντική αντιοξειδωτική δράση και ήταν αποτελεσματικό προσαρμογόνο. Δηλαδή, μια ουσία που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί για να αντεπεξέλθει και να προστατευτεί ο οργανισμός από τους στρεσογόνους παράγοντες.

Top 9 Οφέλη του A.F.A για την υγεία σας

1: Πλούσια Διατροφική Αξία

Τα γαλαζοπράσινα φύκια περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα, χαμηλές θερμίδες και λίγο έως καθόλου λίπος. Περιέχουν επίσης μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Οι βιταμίνες στα γαλαζοπράσινα φύκια περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α, Β, C και Ε.

2: Ενίσχυση Ανοσοποιητικού

Λόγω των υψηλών αντι-ιικών ιδιοτήτων τους και των ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα γαλαζοπράσινα φύκια καταπολεμούν τον ιό HIV με το να τον απενεργοποιούν συν άλλες ιικές μολύνσεις. Το εκχύλισμα γαλαζοπράσινων φυκιών έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη κυττάρων όπως ο έρπητας, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα . Επιπλέον, βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων καθώς και στην επιδιόρθωση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

3: Μειώνει τη χοληστερόλη

Τα γαλαζοπράσινα φύκια βελτιώνουν τα λιπίδια του αίματος και μειώνουν το διαβήτη τύπου 2, καθώς διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι τα γαλαζοπράσινα φύκια (ιδιαίτερα η ποικιλία Aphanizomenon flos-aquae) περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και νευροπεπτίδια. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα απορροφούνται καλά στο σώμα, βοηθώντας έτσι στη μείωση της χοληστερόλης.

4: Αντιφλεγμονώδης δράση

Τα αυθεντικά γαλαζοπράσινα φύκια, το Aphanizomenon flos-aquae (AFA), βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής λόγω μίας ένωσης γνωστής ως φυκοκυανίνη, ενός φυσικού αναστολέα COX-2. Αυτή η ένωση ανακουφίζει τον πόνο που προκαλείται από τη φλεγμονή χωρίς παρενέργειες. Είναι πλούσιο σε φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Alpha λινολενικό οξύ (ALA) τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών προσταγλανδινών.

5: Υγεία πεπτικού συστήματος

Τα γαλαζοπράσινα φύκια είναι χρήσιμα στη διατήρηση μιας υγιούς χλωρίδας στο έντερο καθώς και στην προώθηση της πέψης. Επιπλέον, βοηθά την αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού του Candida Albicans στο έντερο.

6: Θεραπεία των πληγών στο στόμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλαζοπράσινα φύκια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λευκοπλάκων στο στόμα σε καπνιστές μέσα σε περίοδο ενός έτους.

7: Αποτοξίνωση

Τα γαλαζοπράσινα φύκια αποτοξινώνουν το σώμα από τα βαρέα μέταλλα όπως τον υδράργυρο χάρη στην κυτταρική τους μεμβράνη. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του σώματος.

8: Θεραπεία της αναιμίας

Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης από τους αθλητές και σε μεγάλο ποσοστό γυναικών λόγω έμμηνου ρύσης, μπορεί να προκύψει έλλειψη σιδήρου. Για να αποκατασταθούν τα επίπεδα σιδήρου και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας – όπως κόπωση των μυών και εξάντληση, τα γαλαζοπράσινα φύκια ενισχύουν τη σωματική ικανότητα.

9: Υποστήριξη εγκεφαλικής δραστηριότητας

«Το μεγαλύτερο όφελος από τη προσθήκη αυτής της θρεπτικής άγριας τροφής δεν είναι απλώς η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών, αλλά η συνολική συνεργιστική δράση της στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης, της επίφυσης και του υποθαλάμου. Επειδή τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν νευροπεπτίδια για να επικοινωνούν και τα γαλαζοπράσινα φύκια περιέχουν τα βασικά δομικά στοιχεία και τους πρόδρομους νευροπεπτιδίων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αυτών των ισχυρών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, τα γαλαζοπράσινα φύκια συνεισφέρουν στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να επιτυγχάνει μια γενική αίσθηση ευημερίας στο άτομο », λέει ο Δρ. Gabriel Cousens, MD

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω

AdRianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα