Υαλουρονικό οξύ & Ρόδι!!

Το υαλουρονικό οξύ είναι στοιχείο του κυρίως δέρματος και παράγεται από τους ινοβλάστες. Πρόκειται για μια φυσική υδρόφιλη ουσία (μια γλυκοζαμινογλυκάνη) που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς και στις αρθρώσεις, όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Γι’ αυτό και εκτός από μόριο συγκράτησης υγρασίας και ρυθμιστής ενυδάτωσης του δέρματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας γερασμένης επιδερμίδας;

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες που γίνονται μόνιμες, θα πουν οι περισσότερες γυναίκες. Λίγες όμως είναι εκείνες που θα αναφέρουν την έλλειψη ελαστικότητας. Κι όμως, το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό. Όταν το δέρμα δεν είναι ελαστικό και σφριγηλό, αυτό δηλώνει έλλειψη νερού. Και χωρίς τα κατάλληλα αποθέματα νερού, τα κύτταρα σιγά-σιγά καταστρέφονται. Υπάρχει, ωστόσο, μια ουσία που μπορεί να συγκρατεί το νερό.

Το λένε υαλουρονικό οξύ !!

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο ακούμε για το υαλουρονικό οξύ. Η αρχή έγινε όταν άρχισε να χρησιμοποιείται σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες για το «γέμισμα» των ρυτίδων και των πτυχώσεων στο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι προσφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα, είναι επίσης και ασφαλές. Όταν πριν από μερικά χρόνια ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του, σύντομα έγινε η 2η πιο δημοφιλής μέθοδος στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών. Σήμερα, το βλέπουμε και ως δραστικό συστατικό στη σύνθεση καλλυντικών προϊόντων.

Πού χρησιμοποιείται;

Οι δράσεις του είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Κοσμητολογικά, συμβάλλει στην ενυδάτωση, επειδή, παρά το μικρό του βάρος έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Διατηρεί την ελαστικότητα, καθώς έχει υπολογιστεί πως ένα μόριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να αυξήσει κατά 20 φορές τον όγκο του. Επίσης, βοηθά στο σχηματισμό νέων κυττάρων, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ειδικά όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Ιατρικά, ως έκδοχο, μπορεί να βοηθήσει στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ως προϊόν βιοϊατρικό χρησιμοποιείται σε εγχειρήσεις ματιών, όπως η μεταμόσχευση κερατοειδούς, ο καταρράκτης και η αποκατάσταση του υαλοειδούς.

Από το βιότοπο της επιδερμίδας…

Καθημερινά, ένα τρίτο της ποσότητας υαλουρονικού οξέος χάνεται και αναπληρώνεται. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, και ιδίως μετά τα 35-40, αρχίζει να μειώνεται η ποσότητά του. Ταυτόχρονα, ένας ακόμη παράγοντας μείωσης του είναι το ένζυμο υαλουρονιδάση, που το οδηγεί σε διάσπαση. Στόχος, λοιπόν, είναι η αύξηση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πίνουμε πολύ νερό. Το θέμα, όμως, είναι ότι όσο νερό κι αν καταναλώνουμε, αυτό δεν αρκεί, καθώς είναι δύσκολο να το συγκρατήσουν τα κύτταρά μας.

… στα εργαστήρια της βιοτεχνολογίας

Η πρόκληση, λοιπόν, για τους επιστήμονες των καλλυντικών εργαστηρίων ήταν να ανακαλύψουν τρόπους για να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ και να διασφαλίσουν ότι μπορεί να εισχωρήσει στους ιστούς μέσα από τους υποδοχείς. Από το 1950 που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά η χημική σύνθεση του υαλουρονικού οξέος, πέρασαν σχεδόν πέντε δεκαετίες για να αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Κοσμετολογία. Αρχικά ως υλικό ενέσιμο, είτε μόνο του για τη βελτίωση των ρυτίδων είτε σε συνδυασμό με πολυβιταμίνες σε τεχνικές μεσοθεραπείας και στη συνέχεια ως συμπληρωματικό συστατικό κρεμών για να ενισχύσει τη δράση τους. Τα ορατά αποτελέσματα στην ανάπλαση και ανανέωση της επιδερμίδας αποδεικνύουν τα οφέλη του.

Οι κρυφές πηγές

Εκτός από συστατικό σε καλλυντικές φόρμουλες, το υαλουρονικό οξύ το συναντάμε και σε συμπληρώματα διατροφής και σε τροφές. Έρευνες που έγιναν σε ένα χωριό της Ιαπωνίας σχετικά με τη μακροζωία και την καλή φυσική κατάσταση και υγεία των κατοίκων του, που δεν παρουσίαζαν προβλήματα αρθρίτιδας, έδειξαν ότι οι άνθρωποι εκεί διατηρούσαν υψηλά επίπεδα υαλουρονικού οξέος στο σώμα τους λόγω της ποσότητας που προσλάμβαναν μέσα από το διαιτολόγιό τους. Η διατροφή τους, δηλαδή, ήταν πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που είναι καλές πηγές γλυκοζαμινογλυκάνων (δηλαδή υαλουρονικού οξέος) – καλύτερες πηγές είναι η γλυκοπατάτα και τα παντζάρια, τα φασόλια σόγιας και τα υποπροϊόντα τους. Άλλη φυσική πηγή γλυκοζαμινογλυκάνων είναι το κρέας, αρκεί να επιλέγετε κομμάτι που βρίσκεται κοντά σε μέρη συνδετικών ιστών, όπως το μοσχαρίσιο «ποντίκι» και το μπούτι του κοτόπουλου.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ! Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ

Tο Υαλουρονικό της Vitamelia
Εναλλακτικό Lifting χωρίς ενέσεις

Η ομάδα του Ανδρέα Συγγρός με επικεφαλή τον Βιοχημικό Κ. Κυριάκο Ξένο δημιούργησε το POMELURAN. Το POMELURAN είναι ένα απολύτως Φυσικό Προϊόν της VitaMelia και χρησιμοποιείται από όλους τους τύπους επιδερμίδας και από όλες τις ηλικίες. Επεμβαίνει με απόλυτα φυσικό τρόπο στην επιδερμίδα αναπλάθοντας τη. Μια επαναστατική καινοτομία για την επανόρθωση των ρυτίδων, τη σύσφιξη και τη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η δράση του είναι πολλαπλή και προσφέρει λάμψη και υγεία στο δέρμα. Η φόρμουλα αυτή βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα του υαλουργικού και σε εκχυλίσματα του ροδιού με πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι ανθοκυανινες. Η συχνή και συστηματική χρήση του προσφέρει στην επιδερμίδα πολύ μεγάλη ενυδάτωση, σύσφιξη και αντιρυτιδική δράση. Επιπλέον, την προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες της ηλιακής ακτινοβολίας UVA – UVB που είναι υπεύθυνες για την φωτογράφηση. Η ανάπλαση και η σύσφιξη της επιδερμίδας είναι θεαματική!

Δραστική Ουσία: Υαλουρονικό οξύ και εκχύλισμα ροδιού.
Συντηρητικό: Φυσικό.
Χροιά: Ροζ έως υποκίτρινη ανάλογα με το εκχύλισμα του ροδιού και τις αλλαγές του περιβάλλοντος.

Υαλουρονικό Οξύ

Το Υαλουρονικο της VitaMelia είναι χαμηλού μοριακού βάρους, είναι δηλαδή ακριβώς αυτό που χρησιμοποιείται και σε ενέσιμη μορφή. Το Υαλουρονικο χαμηλού μοριακού βάρους είναι ιδιαίτερα απορροφήσιμο. Έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και να αποτρέψει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων αλλά και να βελτιώσει τα σημάδια και τις ουλές.

Ρόδι: Πηγή νεότητας

Πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες από την αρχαιότητα. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β,C,E μέταλλα, ασβέστιο, φωσφόρο, νάτριο, σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως σελήνιο και πολυφαινολες. Προστατεύει το δέρμα και το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C η όποια συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου. Παρέχει επιπλέον φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία UVA-UVB που είναι επικίνδυνες για την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.Έρευνες επιστημονικών ομάδων λένε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία όγκων του δέρματος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα ρόδιου στη βελτίωση της επούλωσης τραυμάτων. Φαίνεται επίσης να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επιδιόρθωση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της γήρανσης. Τα εκχυλίσματα ροδιού θεωρείται ότι ασκούν θετική επίδραση στη γήρανση του δέρματος γιατί δίνουν ζωή στους ινοβλάστες και στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι τα συστατικά που δίνουν δύναμη στο δέρμα.

Όταν οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης σπάσουν, το δέρμα αναπτύσσει χαλαρότητα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των ρυτίδων. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ρόδι διεγείρει τη παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ήπια πάχυνση της επιδερμίδας και του χορίου. Φάνηκε επίσης να αποτρέπει τη διάσπαση των ινών κολλαγόνου που είναι οι προάγγελοι της γήρανσης του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το ρόδι μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του δέρματος να επιδιορθωθεί με την αναγέννηση του κολλαγόνου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού που εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να μειώσει το σχηματισμό ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τα παρακάτω:

Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing προϊόντων & υπηρεσιών ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα