Υαλουρονικό Οξύ: Πώς συμβάλλει στη νεότητα του δέρματος.

Υαλουρονικό Οξύ: Θεωρείται το «κορυφαίο» στην αγορά αντι-γήρανσης, αποκαλέστηκε ως «η πηγή της νεότητος» και έγινε το βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για αυτό το συστατικό;
Πώς επηρεάζει στη πραγματικότητα την επιδερμίδα;

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω τις χρήσιμες ιδιότητες που προσδίδει στο δέρμα σας και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γυρίσετε τον τροχό του χρόνου προς τα πίσω.

Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ (ΥΟ), που ονομάζεται επίσης υαλουρονάνη, θεωρείται σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα εξαιτίας της ικανότητάς του να προσελκύει και να δεσμεύει μόρια νερού. Η ικανότητά του να κρατάει νερό είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο συνθετικό ή φυσικό πολυμερές. Με 1 γραμμάριο υαλουρονικού οξέος να μπορεί να συγκρατεί μέχρι και 6 λίτρα νερού. Και είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα του που το καθιστά υπεύθυνο για την ενυδάτωση των ιστών και παράγοντα απορρόφησης των κραδασμών. Το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει το δέρμα και γεμίζει τα σημεία έκφρασης και ρυτίδων στα μάτια.

Καθώς μεγαλώνουμεε λοιπόν, το σώμα παράγει λιγότερο υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα η ποσότητα που έχουμε στις αρθρώσεις και το δέρμα να μειώνεται σιγά-σιγά με αντίστοιχη πτώση της υγρασίας στις περιοχές αυτές.

Δυστυχώς, από τα μέσα της ηλικίας των 40, η παραγωγή του υαλουρονικού οξέος του σώματος μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα που είναι ιδιαίτερα ορατά στο δέρμα.

Η απώλεια του υαλουρονικού οξέος από το δέρμα καθώς μεγαλώνουμε οδηγεί σε απώλεια σταθερότητας, ελαστικότητας και στην εμφάνιση ολοένα και πιο ξηρού δέρματος, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στο σχηματισμό γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης.

Ποιά είναι τα κύρια οφέλη του Υαλουρονικού Οξέος που υποστηρίζονται από την επιστήμη;

Το υαλουρονικό οξύ έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο δέρμα και η κατανόηση των ιδιοτήτων αυτού του καταπληκτικού αντιγηραντικού μορίου αυξάνεται συνεχώς.

Ενυδατικό

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του υαλουρονικού οξέος για το δέρμα είναι ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Η ικανότητά του στο να δεσμεύει και να διατηρεί έως και 1000 φορές το δικό του βάρος σε νερό είναι υπεύθυνο για τη νεανική υποστήριξη της επιδερμίδας. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μέσω της τοπικής εφαρμογής κρεμών και ορών, ενέσιμων πληρωτικών και συμπληρωμάτων, η ποσότητα υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μπορεί να αυξηθεί, με επακόλουθο την αύξηση στον όγκο του νερού που διατηρείται στο δέρμα.

Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νεανικού δέρματος είναι η ευκαμψία και η ελαστικότητά του. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την περιεκτικότητα του σε υγρασία. Η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να μετρηθεί με ένα cutometer, και οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα παράγει μετρήσιμη αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Μειώνει τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπό τους το κάνουν για τα αντιγηραντικά οφέλη του που είναι ευρέως γνωστά. Αλλά, μπορεί πραγματικά να γυρίσει τον τροχό του χρόνου προς τα πίσω; Οι επιστημονικές δοκιμές σε εθελοντές έχουν αποδείξει ότι ναι, πραγματικά λειτουργεί στην καταπολέμηση των ορατών σημείων γήρανσης και στη μείωση των γραμμών και των ρυτίδων. Σε μία μελέτη, 33 γυναίκες μέσης ηλικίας χρησιμοποίησαν έναν τοπικό ορό νανο-υαλουρονικού οξέος για μια περίοδο 8 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στο βάθος των ρυτίδων έως 40%. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί από την ικανότητα του υαλουρονικού οξέος να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.

Βελτιώνει την τραχύτητα της επιδερμίδας

Αν παρουσιάζετε εμφάνιση τραχύτητας στο δέρμα σας, που είναι ένα σημάδι γήρανσης, τότε το τοπικό υαλουρονικό οξύ μπορεί να σας δώσει μια μεγάλη βελτίωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος μειώνει σημαντικά την τραχύτητα της δομής του δέρματος μετά από 15 ημέρες θεραπείας.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και είναι αντιοξειδωτικό

Το υαλουρονικό οξύ προσφέρει κάποια προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά την έκθεση στον ήλιο που προκαλούν βλάβες σε πρωτεΐνες, λιπίδια και στο DNA μέσω του δέρματος. Αυτές οι βλάβες από τις ακτινοβολίες  καταλήγουν τελικά στην εμφάνιση γραμμών, ρυτίδων, τραχύτητας και χαλάρωσης του δέρματος. Παρά το ευεργετικό του αποτέλεσμα, το τοπικό υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να αντικαθιστά το αντηλιακό.

Αξίζει λοιπόν να χρησιμοποιείτε το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα σας;

Αν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε ως αγωγή κατά της γήρανσης για να ανακτήσετε ένα πιο νεανικό δέρμα, τότε η απάντηση είναι ΝΑΙ! Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες αντιγηραντικές θεραπείες για το δέρμα. Αλλά, για να διατηρήσετε τα οφέλη που σας δίνει, χρειάζεται το να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε μακροπρόθεσμα.

Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος που παράγονται από τον οργανισμό μειώνονται γρήγορα όσο μεγαλώνουμε, αλλά τουλάχιστον έχουμε πλέον την ικανότητα και τους κατάλληλους τρόπους να το αντικαταστήσουμε.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και τα παρακάτω:

Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing Προϊόντων & υπηρεσιών Ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα