Υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα βιολογικής προέλευσης!

συμπληρώματα διατροφής

Δεν κατασκευάζονται το ίδιο όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα και το σώμα σας μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ συνθετικών και φυτικής προέλευσης συμπληρωμάτων. Αν αγοράσατε ποτέ μια φτηνή, συνθετική βιταμίνη ή μέταλλο και δεν καταφέρατε να παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο πώς είστε και αισθάνεστε, υπάρχει λόγος. Οι τεχνητές βιταμίνες περνούν συχνά μέσα από το σώμα χωρίς να απορροφούνται.

Πολλοί από τους ίδιους παράγοντες που λαμβάνεται υπόψιν για την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων ισχύουν και για την επιλογή των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής. Αναζητήστε συστατικά που είναι φυτικά, οργανικά και προέρχονται από φυσικές πηγές. Ομοίως, αποφύγετε τις συνθετικές χημικές ουσίες ή άλλα τεχνητά συστατικά, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά.

Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων φυτικής προέλευσης;

Ελάχιστα επεξεργασμένα τα συμπληρώματα φυτικής προέλευσης προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συνθετικές βιταμίνες. Διαβάστε τα 4 κορυφαία οφέλη των βιολογικών συμπληρωμάτων.

 1. Έχουν καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα

  Βιοδιαθεσιμότητα είναι το πόσο εύκολα μπορεί το σώμα να απορροφήσει ένα δεδομένο θρεπτικό συστατικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι οι πηγές από πλήρεις τροφές αποτελούν τη βάση μιας υγιούς διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιείτε για τη διατήρηση της υγείας σας. Τα καλύτερα συμπληρώματα είναι αυτά που το σώμα είναι εξοπλισμένο να μεταβολίσει, με άλλα λόγια-είναι φυσικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα εξελίχθηκε για να αναγνωρίσει και να χρησιμοποιήσει θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από φυτικές πηγές.
 1. Δεν έχουν κίνδυνο τοξικότητας

  Σωστή απορρόφηση δεν σημαίνει πως ο οργανισμός πρέπει να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο οργανισμός πρέπει να απορροφά την ποσότητα που χρειάζεται και την υπόλοιπη να την απορρίπτει. Σε πολλές περιπτώσεις η υψηλή λήψη χημικών μετάλλων και βιταμινών οδηγεί σε τοξικότητα και επιβάρυνση του συκωτιού. Τα συμπληρώματα φυτικής προέλευσης δε φέρουν κίνδυνο τοξικότητας.
 1. Έχουν επιπρόσθετους συμπαράγοντες και θρεπτικές ουσίες

  Τα φυτά περιέχουν ένα πλήρες φάσμα βιταμινών, μετάλλων, αρωματικών ελαίων και φυτοθρεπτικών συστατικών. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται. Όταν απομονώνονται συγκεκριμένες ενώσεις, μπορεί να απομμονωθεί μία ουσία, αλλά αφαιρούνται όλοι οι υποστηρικτές της. Αυτοί οι φορείς υποστήριξης είναι οι συμπαράγοντες και θρεπτικές ουσίες που διατίθενται μόνο σε συμπληρώματα φυτικής προέλευσης.

Εδώ είναι ορισμένα απο τα συστατικά που τα επεξεργασμένα συμπληρώματα δεν περιλαμβάνουν:

 • Χρωστικές ουσίες φυτών: χλωροφύλλη, κουρκουμίνη, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, λουτεϊνη, ανθοκυανίνες
 • Φλαβονοειδή: κατεχίνες, κουρσετίνη, πολυφαινόλες
 • Αρωματικές ενώσεις: αλικίνη, σουλφοραφάνη, καρβακρόλη, θυμόλη
 • Αλκαλοειδή: καφεϊνη, κινίνη, θεοβρωμίνη, πιπερίνη
 • Ένζυμα: πρωτεάση, κυτταρινάση, αμυλάση, ναττοκινάση, λιπάση
 • Τερπενοειδή: σαπωνίνες, λιμονένιο, φυτοστερόλες, ελεανολικό οξύ
 • Πολυσακχαρίτες: κυτταρίνη, ακεμαννάνη, πηκτίνη, ημικυτταρίνες
 1. Έχουν φυσική οσμή και γεύση

  Ένα από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά των φυτικών συμπληρωμάτων είναι ότι ξέρετε τι παίρνετε. Τα βιολογικά συμπληρώματα συνήθως δεν περιέχουν συνθετικά υλικά πληρώσεως, τοξικά χημικά και τεχνητά γλυκαντικά που είναι πολύ συνηθισμένα σε άλλα συμπληρώματα. Σε βιολογικά συμπληρώματα περιλαμβάνονται έλαια και άλλα συστατικά που παρέχουν τις φυσικές οσμές και τις γεύσεις που απουσιάζουν στις εργαστηριακές βιταμίνες. Εάν θέλετε να ελέγξετε την ποιότητα ενός φυτικού συμπληρώματος, ανοίξτε το και ελέγξτε τη μυρωδιά και τη γεύση.

Η αγορά φυτικών συμπληρωμάτων είναι πάντα η πιο έξυπνη επιλογή, αλλά πώς ξέρετε ότι παίρνετε το καλύτερο;

Ψάξτε για μια εταιρία που μπορείτε να εμπιστευτείτε και η οποία δίνει προσοχή στις πρώτες ύλες. Η θερμότητα, η υγρασία και ο χρόνος είναι όλοι οι εχθροί εύθραυστων φυτικών θρεπτικών ουσιών. Οι εταιρείες βιολογικών συμπληρωμάτων που λαμβάνουν σοβαρά την υγεία σας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το φυτό και να διατηρήσουν αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τους συμπαράγοντες και τις χρήσιμες ουσίες στο τελικό προϊόν.

Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές στεγνώματος, επεξεργασίας και συμπύκνωσης που κλειδώνουν αυτές τις ενώσεις. Χωρίς αυτά τα αυστηρά πρωτόκολλα, τα συμπληρώματα σας δεν θα  σας παρέχουν το μέγιστο δυνατό όφελος.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα, σας προτείνουμε να δείτε και αυτά.

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα