Πόσο σε αρρωσταίνει το σπίτι σου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα κάνουν δεύτερη σκέψη πάνω σε αυτό, αλλά ίσως το περιβάλλον στο σπίτι σας να σας κάνει άρρωστο. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την υγεία του σπιτιού σας.
Τα συνθετικά προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που αντιδρούν με το όζον από τον αέρα, δημιουργώντας τοξίνες, όπως η φορμαλδεΰδη. Στο εσωτερικό των σπιτιών περιέχονται περίπου δύο έως πέντε φορές περισσότεροι κοινοί χημικοί ρύποι σε σχέση με περιοχές έξω από τα σπίτια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου το 90 τοις εκατό του χρόνου τους στο εσωτερικό, η πυκνότερη συγκέντρωση των χημικών ουσιών είναι σημαντική. Οι ρύποι εσωτερικών χώρων μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, νευρολογικά προβλήματα και ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου.
Τα βιοδιασπώμενα προϊόντα καθαρισμού είναι καλύτερα για την υγεία και το περιβάλλον.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο πιθανές πηγές των επικίνδυνων τοξινών.
Έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός
Ο χειρότερος ένοχος στο σπίτι είναι η φορμαλδεΰδη. Κατατάσσεται ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο. Είναι μια άχρωμη και εύφλεκτη χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε οικοδομικά υλικά, έπιπλα, χαλιά και πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης. Εφόσον αυτό το τοξικό αέριο μπορεί να επιπλέει γύρω στο σπίτι, προσπαθήστε να κρατήσετε το σπίτι σας καλά αεριζόμενο, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ζωντανά, πράσινα φυτά θα βοηθήσουν στην οξυγόνωση του σπιτιού και θα απορροφήσουν πολλές από τις τοξίνες.
Προϊόντα καθαρισμού
Το μέσο νοικοκυριό περιέχει πάνω από τρία κιλά τοξικών καθαριστικών. Οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι γλυκόλες βασισμένες στο αιθυλένιο, που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά δαπέδων, χρώματα, πλαστικά και σε συνθετικές ίνες. Σύμφωνα με την EPA, αυτός ο υδατοδιαλυτός διαλύτης ταξινομείται ως επικίνδυνος ρύπος. Προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλώριο (καθαριστικά δαπέδου, υγρό πλυντηρίου πιάτων ,απορρυπαντικά ρούχων, καθαριστικά μπάνιου) και παρόμοια απολυμαντικά μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση και να δημιουργήσουν πτητικές χλωριωμένες ενώσεις. Μια ευρωπαϊκή μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η εισπνοή αυτών των ενώσεων με βάση το χλώριο μπορεί να “αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.” Η εξάλειψη των τοξικών προϊόντων καθαρισμού μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αγορά βιοδιασπώμενων και μη-τοξικών προϊόντων.
Ξηρά χημικά καθαρισμού
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι εκείνη η διακριτή μυρωδιά στα ρούχα σας, όταν τα παίρνετε τυλιγμένα σε πλαστικό από τα καθαριστήρια; Εκείνη η χημική μυρωδιά είναι το PERC ή percloroethylene. Το PERC διασπάται σε διάφορα παραπροϊόντα, όπως τετραχλωράνθρακα, ένα γνωστό καρκινογόνο του ήπατος. Επίσης, συμβατικά προϊόντα πλυντηρίου ρούχων συχνά περιέχουν χημικές ουσίες με αρνητικές συνέπειες για την υγεία που περιλαμβάνουν από δερματικούς ερεθισμούς, ενοχλήσεις στο λαιμό μέχρι και καρκινογένεση. Στην πραγματικότητα, το δωμάτιο πλυντηρίου μπορεί να είναι μία από τις πιο τοξικές περιοχές στο σπίτι σας.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι αεραγωγοί του στεγνωτηρίου μπορούν να εκπέμπουν περισσότερο από 25 πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όταν χρησιμοποιούνται αρωματικά απορρυπαντικά και φύλλα στεγνωτηρίου, εκπέμπονται επτά πτητικές οργανικές ενώσεις που ταξινομούνται ως επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
Αφού κάνετε τη δική σας έρευνα για ασφαλής τρόπους καθαρισμού του σπιτιού σας και αναθεωρήσετε τη σημαντικότητα χρήσης βιοδιασπώμενων απορρυπαντικών προϊόντων σας συνιστώ να ελέγξετε here.
Ρένα Διαμαντοπούλου
Marketing Προϊόντων & Υπηρεσιών Υγείας – Ομορφιάς