Θυρεοειδής αδένας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ορμονικός αδένας που παίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη, και την ωρίμανση του ανθρώπινου σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας είναι απολύτως απαραίτητος για κάθε κύτταρο σε ολόκληρο το σώμα. Κάθε κύτταρο έχει ένα μοναδικό υποδοχέα για τη θυρεοειδική ορμόνη και κανένα κύτταρο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή. Η ανεπάρκεια ή η υπερδραστηριότητα στις θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση ασθένειας και στη διατάραξη της σωματικής και ψυχικής ικανότητας.

Σημαντικές ελλείψεις (υποθυρεοειδισμός) στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να επιβραδύνουν δραστικά το μεταβολισμό. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν τη κατάθλιψη, τη δυσκοιλιότητα, τη κόπωση, τους πόνους και τη ξηροδερμία. Η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος, διάρροια, ακολουθούμενη από μυϊκή αδυναμία και τρόμο.  Η αποτοξίνωση και η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια του να απαλλαγείτε από τα ζητήματα που ταλανίζουν το θυρεοειδή σας. Επαρκή επίπεδα ορμόνης D (βιταμίνης D), θα βοηθήσουν στην καλή υγεία και την πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, την υπέρταση, το διαβήτη, το καρκίνο και τη κατάθλιψη.  Η βιταμίνη D θα εξασφαλίσει ένα λειτουργικό ενδοκρινικό σύστημα και θα αποτρέψει τις τοξίνες και τους ρύπους στο να επηρεάζουν το θυρεοειδή αδένα.

Ο θυρεοειδής παράγει τρεις σημαντικές ορμόνες, μέσω της TSH που είναι η Τ3, η Τ4 και η καλσιτονίνη. Ο θυρεοειδής μαζί με τις Τ3 και Τ4 συνεργάζονται με πολλά θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν στη λειτουργία και την εκτέλεση πολλών εργασιών του.

Όλοι αυτοί οι θρεπτικοί παράγοντες μπορούν να ληφθούν με τη μορφή συμπληρωμάτων αν είναι απαραίτητο.
  • Σελήνιο. Είναι ένα βασικό συστατικό που βοηθάει την TSH στο να προκαλέσει την Τ4 και να μετατραπεί σε Τ3. Το σελήνιο απομακρύνει τα κυτταρικά θραύσματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του θυρεοειδούς με τη καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την οξείδωση.
  • Ιώδιο. Είναι ένα από τα δομικά στοιχεία για την ορμόνη του θυρεοειδούς και βρίσκεται σε φύκια, ψάρια του αλμυρού νερού, υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να διορθωθεί ο υποθυρεοειδισμός / υπερθυρεοειδισμός.
  • Σίδηρος. Είναι απαραίτητος για να μετατρέψει το ιωδιούχο στο ιώδιο καθώς επίσης και στη μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Βρίσκεται σε ζωικές τροφές, σκούρα πράσινα λαχανικά, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Απαιτούνται για την κυτταρική ανάπτυξη, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων, έτσι ώστε η  Τ3 να μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα. Τραβάνε έξω τα επιβλαβή οξειδωμένα trans-λιπαρά μόρια από το λιπώδη ιστό και βοηθούν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.
  • Ψευδάργυρος. Είναι υπεύθυνος για την υποβοήθηση πολλών κρίσιμων συστημάτων για την υγεία, όπως του νευρικού, του σκελετικού και του γαστρεντερικού. Ενισχύει τους υποδοχείς του υποθάλαμου και διαβεβαιώνει τη βέλτιστη λειτουργία του.
  • Βιταμίνη D3. Απολύτως απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή, σημαντική για την λειτουργία της καρδιάς, ανακουφίζει από τη κατάθλιψη και προωθεί ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Η D3 δημιουργείται κυρίως από τον ήλιο και βρίσκεται σε μικρές συγκεντρώσεις σε μανιτάρια, τυρία, θαλασσινά, και τα συμπληρώματα.
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζουν τις ορμόνες, προλαμβάνουν ελαττώματα και βοηθούν στην οστική υγεία και το νευρικό σύστημα.
  • Βιταμίνη Α. Απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενική ευημερία.
  • Τυροσίνη. Ένα αμινοξύ που φτιάχνεται από ιώδιο και λειτουργεί ως δομικό στοιχείο για τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ρυθμίσετε τα θέματα του θυρεοειδούς. Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Πρώτα θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, μαζί με ένα πλήρες φάσμα ισορροπημένης διατροφής.

Μειώστε την έκθεση σας σε τοξίνες και τεστάρετε μερικά βαρέα μέταλλα στην παροχή νερού. Το φθόριο μπορεί να ασβεστοποιήσει τις αρτηρίες και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο στόμα και στο θυρεοειδή. Το φθόριο είναι συνολικά επιζήμιο για την υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αλλοιώνοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε πολλές περαιτέρω παρενέργειες. Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς ενδοκρινικούς διαταρακτές που διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Το χλώριο, ένα απολυμαντικό στην παροχή νερού, έχει μία οξειδωτική επίδραση θανάτωσης των οργανικών μορίων στο σώμα μας. Βρίσκεται συνήθως στα πλαστικά, στα εντομοκτόνα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα καθαρισμού. Η οξείδωση είναι μια διαδικασία που προκαλεί ασθένειες αποδυναμώνοντας  το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το  βρώμιο είναι ένα επιβραδυντικό φλόγας που βρίσκεται συνήθως σε έπιπλα, ταπετσαρίες, ακόμη και σε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το βρώμιο μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του ιωδίου, προκαλώντας έτσι ανεπάρκεια ιωδίου.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το περιβάλλον και οι επιλογές στο τρόπο ζωής επηρεάζουν τη γενική υγεία σας και την ικανότητά σας να λειτουργείτε. Φαίνεται ότι όλες αυτές οι τοξίνες είναι δίπλα μας όπου και αν πάμε. Πρέπει να αποτοξινώνετε το σώμα σας, τουλάχιστον κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν και να βρείτε τρόπους για να αποτρέψετε όσο μπορείτε τις τοξίνες στο να επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού σας. Έτσι μπορείτε να αρχίσετε με την αφαίρεση των τοξινών σε κάτι που χρησιμοποιείτε καθημερινά,  την παροχή νερού σας, καθώς η ποιότητα του νερού αποτελεί ζωτικής σημασίας ουσία για τη διατήρηση της λειτουργίας του θυροειδούς και της συνολικής υγείας σας.

 Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Dr. Lampros Gerakoulias M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα