Parabens: Επικίνδυνες χημικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγεις!
Τι είναι τα Parabens
Τα parabens εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950 και έως σήμερα αποτελούν μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά κυρίως σε καλλυντικά προϊόντα και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την κεράτινη στοιβάδα του δέρματος και να εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα περνώντας και στο αίμα. Συντηρούν τα λίπη, τα έλαια, τις πρωτεΐνες και άλλα συστατικά σε προϊόντα όπως τα σαμπουάν, οι μάσκες, τα προϊόντα προστασίας του δέρματος, ενυδατικά προϊόντα και κρέμες, καθώς και σε αρώματα, make up, κ.α
“Tα πιο γνωστά paraben είναι το methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben & benzylparaben”
Χρησιμότητα των parabens
Τα parabens χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακά συντηρητικά, ειδικότερα κατά της μούχλας και των ζυμών σε καλλυντικά και σε φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και στην επεξεργασία ποτών και τροφίμων. Μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, τα parabens χρησιμοποιούνται σε πάνω από 13.200 σκευάσματα! Τα Parabens προστίθενται στα τρόφιμα για πάνω από πενήντα χρόνια. Χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία λαχανικών, στα λίπη και στα έλαια, στα υποκατάστατα ζάχαρης, στους φρουτοχυμούς, στις σάλτσες, στα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε συγκεντρώσεις μεταξύ 450-2000 ppm.
Parabens & Ιατρικές έρευνες
Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν την in vitro αύξηση των MCF-7 ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και γενικότερα έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου. Είναι γνωστό ότι τα parabens ενεργοποιούν την ίδια βιολογική οδό με τα οιστρογόνα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μιμηθούν τη δράση των οιστρογόνων και να προσδεθούν σε υποδοχείς των κυττάρων που φυσιολογικά προσδένονται τα οιστρογόνα. Όταν τα οιστρογόνα προσδένονται σε αυτούς τους υποδοχείς, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και αυτό σημαίνει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και στην περίπτωση των γυναικών, καρκίνος του μαστού. Σε καρκινικούς όγκους που αφαιρέθηκαν από ασθενείς, ανιχνεύτηκαν ποσότητες συσσωρευμένων parabens. Μια μελέτη βιοψιών σε ιστούς των μαστών 40 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή, βρήκε ότι στο 99% των περιπτώσεων περιείχαν ίχνη από ένα έως πέντε paraben. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια, ενώ επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων.
Τα parabens που κρύβονται στην καθημερινότητα μας!
Βάση νομοθεσίας όλα τα προϊόντα καλλυντικά, τρόφιμα κ.α. πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχουν στη συσκευασία τους. Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν τι είναι το κάθε ένα συστατικό που αναγράφεται, έτσι δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά περιέχει το προϊόν που χρησιμοποιούμε!
Τα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες είναι επιτρεπτές βάση νόμου σε μία μικρή ποσότητα. Μία από αυτές τις χημικές ουσίες είναι τα parabens τα οποία σε μεγάλη ποσότητα θεωρούνται βλαβερά και απαγορεύονται ενώ σε μικρές ποσότητες είναι επιτρεπτά βάση νόμου! Έτσι τα parabens χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες και τα προϊόντα πλέον αναγράφουν την κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό είναι νόμιμο το προϊόν καθώς περιέχει μικρή ποσότητα από το κάθε paraben. Όμως αν τα αθροίσουμε όλα μαζί;
Ακόμη χειρότερο είναι εάν αθροίσουμε όλα τα parabens που χρησιμοποιούμε μία συνηθισμένη ημέρα! Για παράδειγμα μία γυναίκα χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 12 καλλυντικά προϊόντα την ημέρα, ενώ ένας άνδρας 6 και χωρίς να παραβιάζεται κανένας νόμος λαμβάνουμε πληθώρα τοξικών και επικίνδυνων ουσιών. Αναλογιστείτε λοιπόν, το make up, το κραγιόν, το ρουζ, το σαμπουάν, τη λοσιόν, το γαλάκτωμα, τη κρέμα, τον ορό, τη λακ, το conditioner και πολλά άλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν αυτές τις επικίνδυνες ουσίες, αθροίστε τα και αθροίστε και τα χρόνια που τα χρησιμοποιείτε!
Συμπερασματικά τα χημικά που περιέχουν τα καλλυντικά προφανώς περνούν μέσα στον οργανισμό μέσω του δέρματος, στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και ενήμεροι για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε εμείς και η οικογένειά μας σε καθημερινή βάση.
Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και αυτά.
Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing Προϊόντων & υπηρεσιών Ομορφιάς