Πρόληψη Alzheimer και αποτροπή της νόσου με ένα συστατικό!

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτρέπουν τη νόσο του Alzheimer έχει πλέον προσδιοριστεί!

Το ιχθυέλαιο εδώ καιρό υποστήριζεται ως ένα προσιτό συμπλήρωμα για την πρόληψη ή τουλάχιστον την καθυστέρηση εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Τελικά, οι επιστήμονες του UCLA επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό αυτό και τώρα γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του υποκείμενου μηχανισμού. Ο Greg Cole, καθηγητής της ιατρικής και της νευρολογίας στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες) και αναπληρωτής διευθυντής της Νόσου Alzheimer του Research Center του UCLA και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι η παρουσία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κοντά στους νευρώνες αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται LR11. Η πρωτεϊνη αυτή βρέθηκε να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε ασθενείς με Alzheimer.

Αυτή η πρωτεΐνη λειτουργεί ως καταστροφέας των πλακών στον εγκέφαλο, που πιστεύεται ότι προκαλούν την ασθένεια. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από αναδιπλωμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται β-αμυλοειδή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι θανατηφόρα για τους νευρώνες. Δεδομένου ότι οι πλάκες σχηματίζονται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν παρατηρηθούν τα συμπτώματα της νόσου, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως ένα προληπτικό μέτρο και όχι ως θεραπεία.

Οι ερευνητές ερεύνησαν αυτό το μηχανισμό δράσης μέσα από τρεις προσεγγίσεις

1.Εφαρμόζοντας χαμηλές δόσεις DHA απευθείας σε νευρώνες με αποτέλεσμα την αύξηση του LR11.
2. Προσθέτοντας μια πηγή DHA στη διατροφή όπου παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στη παραγωγή LR11 από τους νευρώνες.
3. Για να επιβεβαιωθεί ο ίδιος μηχανισμός, εφαρμόστηκαν υψηλές δόσεις DHA άμεσα στα νευρωνικά κύτταρα και αυτό οδήγησε σε μια πληθώρα αύξησης της LR11.

DHA – ALA – EPA

Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ)  είναι ένα από τα τρία οξέα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διατροφή, τα άλλα δύο είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) και εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ). Είναι σημαντικό η πρόσληψη αυτών των ουσιώδων λιπαρών οξέων στη διατροφή ενός ατόμου, επειδή δεν μπορούν να κατασκευαστούν από το σώμα. Τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA. Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορούν να αποκτήσουν DHA απευθείας από ορισμένα είδη φυκιών. Επίσης, από chia, λιναρόσπορο και από πολλά είδη ξηρών καρπών και σπόρων μπορούν να αποκτήσουν ALA, το οποίο μετατρέπεται από το σώμα σε DHA και EPA.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα του DHA έχουν δείξει μία συσχέτιση με το ADHD σύνδρομο και την κατάθλιψη σε άλλες ασθένειες. Χαμηλά επίπεδα DHA  οδηγούν σε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης του εγκεφάλου. Επίσης, η American Heart Association έχει εγκρίνει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιακών παθήσεων. Το DHA είναι το πιο διαδεδομένο απαραίτητο λιπαρό οξύ στον εγκέφαλο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και του βρεφικού εγκεφάλου. Έχει προστεθεί σε παρασκευάσματα για βρέφη τα τελευταία χρόνια έπειτα από την αναγνώριση αυτού του γεγονότος.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα-3 για τους ανθρώπους σε προχωρημένη ηλικία, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω

Dr.Lampros Gerakoulias M.D.(E.H.)Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Similar Posts