Βαλεριάνα το φυσικό ηρεμιστικό

βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος από 1-15 μέτρα. Η βάση της είναι βελούδινη και απλή, τα φύλλα φυτρώνουν αντίθετα με φτεροειδή μορφή και τα άνθη της είναι λευκά με ροζ αποχρώσεις και ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ οι ρίζες της έχουν έντονη μυρωδιά.

Το όνομα “Βαλεριάνα” προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία ή δύναμη” και αναφέρεται στη θεραπευτική χρήση του φυτού

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν υπνωτικό, αγχολυτικό και κατευναστικό. Είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και έχει χρησιμοποιηθεί για την αϋπνία για πάνω από 1.000 έτη. Η δυνατότητά της να βοηθάει στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη προώθηση των συναισθημάτων ηρεμίας, τη δυσκολία στο ξεκίνημα του ύπνου και τη νευρική υπερένταση, καθώς και τη μείωση των επιπέδων ανησυχίας στρες και άγχους, είναι γνωστή στα εκατομμύρια του κόσμου.

Although some studies have suggested that valerian βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου κυρίως σε «φυσιολογικούς» ασθενείς και όχι τόσο σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, άλλες μελέτες έδειξαν μια σαφή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου (44% των ασθενών) και στη διάρκειά του (89% των ασθενών) και σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας. H valerian με πολλαπλές επιδράσεις, λειτουργεί σαν εξισορροπητικός παράγοντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κατευναστικά σε κατάσταση αναστάτωσης και διεγερτικά σε συνθήκες ακραίας κούρασης. Παρουσιάζει ακόμα αντιυπερτασική δράση, χαλαρώνει το μυϊκό χιτώνα του γαστρεντερικού και διευκολύνει τη ροή της χολής.

Σα φυσικό ηρεμιστικό, η valerian πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Σαφώς η βαλεριάνα ως φυσικό ηρεμιστικό είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε χημικό ηρεμιστικά. Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο, την υπέρταση, την αϋπνία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την εμμηνόπαυση, τη ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου κ.α. Ο μηχανισμός δράσης της ωστόσο παραμένει γενικά άγνωστος. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και σε ασθενείς με επιληψία. Θεωρείται γενικά ασφαλές φυτό χωρίς τοξικότητα.

Μπορούμε να βρούμε τη βαλεριάνα σε διάφορες μορφές, επειδή όμως έχει μια έντονη μυρωδιά, καλύτερα είναι να την προμηθευτούμε σε κάψουλα.

Σας προτείνω αφού κάνετε την έρευνά σας να κοιτάξετε και το παρακάτω

Ρένα Διαμαντοπούλου,
Ολιστική Αισθητική

Articles are informative and in no case should be considered as therapeutic prescriptions or as a substitute for the treating physician and his/her instructions. The decision on the importance of the advice is yours personally and completely.

Similar Posts