Βαλεριάνα το φυσικό ηρεμιστικό

βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος από 1-15 μέτρα. Η βάση της είναι βελούδινη και απλή, τα φύλλα φυτρώνουν αντίθετα με φτεροειδή μορφή και τα άνθη της είναι λευκά με ροζ αποχρώσεις και ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ οι ρίζες της έχουν έντονη μυρωδιά.

Το όνομα “Βαλεριάνα” προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία ή δύναμη” και αναφέρεται στη θεραπευτική χρήση του φυτού

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν υπνωτικό, αγχολυτικό και κατευναστικό. Είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και έχει χρησιμοποιηθεί για την αϋπνία για πάνω από 1.000 έτη. Η δυνατότητά της να βοηθάει στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη προώθηση των συναισθημάτων ηρεμίας, τη δυσκολία στο ξεκίνημα του ύπνου και τη νευρική υπερένταση, καθώς και τη μείωση των επιπέδων ανησυχίας στρες και άγχους, είναι γνωστή στα εκατομμύρια του κόσμου.

Αν και κάποιες μελέτες υποστήριξαν ότι η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου κυρίως σε «φυσιολογικούς» ασθενείς και όχι τόσο σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, άλλες μελέτες έδειξαν μια σαφή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου (44% των ασθενών) και στη διάρκειά του (89% των ασθενών) και σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας. H βαλεριάνα με πολλαπλές επιδράσεις, λειτουργεί σαν εξισορροπητικός παράγοντας στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κατευναστικά σε κατάσταση αναστάτωσης και διεγερτικά σε συνθήκες ακραίας κούρασης. Παρουσιάζει ακόμα αντιυπερτασική δράση, χαλαρώνει το μυϊκό χιτώνα του γαστρεντερικού και διευκολύνει τη ροή της χολής.

Σα φυσικό ηρεμιστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Σαφώς η βαλεριάνα ως φυσικό ηρεμιστικό είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε χημικό ηρεμιστικά. Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο, την υπέρταση, την αϋπνία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την εμμηνόπαυση, τη ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου κ.α. Ο μηχανισμός δράσης της ωστόσο παραμένει γενικά άγνωστος. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και σε ασθενείς με επιληψία. Θεωρείται γενικά ασφαλές φυτό χωρίς τοξικότητα.

Μπορούμε να βρούμε τη βαλεριάνα σε διάφορες μορφές, επειδή όμως έχει μια έντονη μυρωδιά, καλύτερα είναι να την προμηθευτούμε σε κάψουλα.

Σας προτείνω αφού κάνετε την έρευνά σας να κοιτάξετε και το παρακάτω

Ρένα Διαμαντοπούλου,
Ολιστική Αισθητική

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα