Σκόρδο . . . και καρκίνος

σκόρδο

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το ρόλο που έχει το σκόρδο στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι έρευνες έγιναν σε πληθυσμούς που καταναλώνουν ή δεν καταναλώνουν σκόρδο, και σε καλλιέργειες κυττάρων. Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι οι ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου παρατηρούνται σε διάφορα όργανα και ιστούς. Επηρεάζουν διάφορες καρκινογόνες ουσίες και εκδηλώνονται και σε άλλους οργανισμούς εκτός από τον άνθρωπο. Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από επιδημιολογικές έρευνες στον άνθρωπο, τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομάχου και του προστάτη. Συχνά αναφέρονται από πολλούς ερευνητές, σημαντικές ευεργετικές δράσεις του σκόρδου για το καρδιαγγειακό σύστημα και για την πρόληψη του καρκίνου. Η χημεία του σκόρδου είναι πολύπλοκη. Στην αντικαρκινική του δράση εμπλέκονται διάφορες ουσίες που περιέχει.

Το σκόρδο

Περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου, προκαλούν βλάβες στα καρκινικά κύτταρα τα οποία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό με αποτέλεσμα την καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Το φρέσκο κομμένο σκόρδο όπως επίσης και η διαδικασία με την οποία παράγεται λάδι ή σκόνη από το σκόρδο, δημιουργούν μια σειρά από άλλους παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τον καρκίνο. Η έρευνα για το δημοφιλές αυτό φυτό δεν έχει τελειώσει. Οι χημικές ουσίες που περιέχει είναι πολλές και οι πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους, είναι ενδιαφέρουσες.

Η κατανάλωση (με μέτρο) του σκόρδου έχει ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και αναμένονται νέες εξελίξεις στο κατά πόσο τελικά, θα χορηγείται στο μέλλον σκόρδο ή παράγωγά του, για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων όπως αυτούς του στομαχιού και του προστάτη.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τo παρακάτω:

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

  Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα