Συνένζυμο Q10: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό!
Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που είναι πιο γνωστή για τη ζωτική της λειτουργία στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Συγκεντρώνεται στα μιτοχόνδρια, το τμήμα του κυττάρου δηλαδή που παράγει ενέργεια. Μία λιγότερο γνωστή λειτουργία του CoQ10 είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση σε κυτταρικές μεμβράνες και σε λιποπρωτεΐνες όπως η LDL κακή χοληστερόλη.
Μια καρδιά με μεγάλο CoQ10 αποτύπωμα
Ο καρδιολόγος, ερευνητής της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (CHF) και διεθνής ερευνητής του CoQ10, Peter H. Langsjoen, MD, FACC, λέει ότι «Ο καρδιακός μυς χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο όργανο στο σώμα μας». Οι σκελετικοί μυς, ο εγκέφαλος, το ήπαρ και ο ιστός στα ούλα είναι επίσης μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας. Αυτά τα όργανα και οι ιστοί απαιτούν βέλτιστες ποσότητες CoQ10 για βέλτιστη παραγωγή ενέργειας και βέλτιστη υγεία. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν ένζυμα για να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς στα μόρια για να παράγουν ενέργεια. Περιέργως, τα ένζυμα δεν μπορούν απλώς να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους χωρίς τη στήριξη των συνενζύμων τους. Πολλές βιταμίνες και το CoQ10 είναι συνένζυμα και χωρίς αυτά η παραγωγή ενέργειας είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τον Dr. Langsjoen, «το CoQ10 είναι ένα συνένζυμο για τρία μεγάλα ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το 90% της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας».
Το Co Q10 ως ισχυρό αντιοξειδωτικό
Μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, στις μεμβράνες και στις λιποπρωτεΐνες, το CoQ10 λειτουργεί για να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Το CoQ10 δρα για την αναγέννηση ή την ανακύκλωση της άλφα τοκοφερόλης (μορφή βιταμίνης Ε) για αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει επίσης τη λιποπρωτεΐνη LDL χοληστερόλη από υπεροξείδωση λιπιδίων, ένα ιδιαίτερα κυτταρικό καταστρεπτικό αντιδραστικό είδος οξυγόνου.
Από πού παίρνουμε το CoQ10?
Όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα περιέχουν CoQ10. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται παντού. Και γι ‘αυτό διάφορες μορφές CoQ10 ονομάζονται ubiquinone και ubiquinol. Όπως και με τη χοληστερόλη, το σώμα έχει το δικό του CoQ10, το οποίο είναι μια βιοχημική απεικόνιση του πόσο σημαντική είναι αυτή η ένωση για την υγεία. Καθώς η ηλικία μεγαλώνει η παραγωγή Q10 στον οργανισμό μειώνεται, ειδικά μετά την ηλικία των 30. Βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά που είναι καλές διαιτητικές πηγές του CoQ10.
Τι προκαλεί η ανεπάρκεια CoQ10?
Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη ανεπάρκειας CoQ10. Και οι ηλικιωμένοι που παίρνουν φάρμακα στατίνης βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανεπάρκειας CoQ10. Στην τρέχουσα έκδοση του περιοδικού Life Extension, ο διευθυντής LEF William Faloon παρουσιάζει πώς η ηλικία επηρεάζει τη συγκέντρωση του CoQ10 στα όργανα και ιστούς του σώματος.
Πληροφορίες από δημοσιευμένες μελέτες – Biofactors και Lipids:
- Το τοίχος του καρδιακού μυός μειώθηκε κατά 72% στο CoQ10
- Στο πάγκρεας μειώνεται κατά 69%
- Στο δέρμα (επιδερμίδα) μειώνεται κατά 75%
- Στα επινεφρίδια παρουσιάζεται 47% μείωση
- Στα νεφρά παρουσιάζεται 35% μείωση
- Στο ήπαρ 10% μείωση
Πρέπει να λαμβάνετε συμπλήρωμα CoQ10?
Με τη χρήση συμπληρώματος CoQ10 για προληπτικούς και θεραπευτικούς λόγους, οι ολοένα αυξανόμενες έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να αποφύγετε τις μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις της μειωμένης παραγωγής κυτταρικής ενέργειας και της διαταραγμένης αντιοξειδωτικής λειτουργίας. Έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη απορρόφηση της νεότερης μορφής του CoQ10, είναι ενδιαφέρουσες. Η θεραπευτική χρήση του Q10 μπορεί δυνητικά να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη έκβαση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με αυτή την αναπόφευκτη κατάσταση, τη γήρανση.
Αυτά είναι καλά νέα για την καρδιά σας, τους μυς σας, τον εγκέφαλο, το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά σας, τα ούλα και τα δόντια σας, το δέρμα, τα μάτια σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κατ’επέκταση την υγεία σας.
Εφόσον κάνετε την ερευνά σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω
Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}
Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.