Το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα Oλικής & LDL χοληστερόλης!

πράσινο τσάι

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το πράσινο τσάι προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, καθώς το ρόφημα αυτό φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και μειώνει τον κίνδυνο από τη γνωστική παρακμή και την άνοια. Το πράσινο τσάι, είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια στη Κίνα κι η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες (ειδικά EGCG, οι οποίες σχηματίζουν μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ομάδα στο μεταβολισμό. Αυτές οι βιολογικά δραστικές ενώσεις από το πράσινο και το λευκό τσάι έχουν άμεση και δραματική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, βοηθούν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και πιο σημαντικά στη μείωση των αθηρογενών μικρών, πυκνών σωματιδίων LDL χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πράσινο τσάι και έρευνα

Το αποτέλεσμα μιας συστηματικής βιβλιογραφικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι το πράσινο τσάι που λαμβάνεται από τα συμπληρώματα μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη που αποφράσσει την αρτηρία. Ο επικεφαλής της μελέτης, Olivia J. Phung,  από το Κολέγιο Φαρμακευτικής στο Δυτικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας στην Pomona της Καλιφόρνια, αποφάσισε να συλλέξει και να αναλύσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από μια πληθώρα προηγούμενων μελετών σχετικά με το πράσινο τσάι και την τροποποίηση των λιπιδίων. Ο Δρ Phung και η ομάδα του, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κατεχινών πράσινου τσαγιού και μεταβολών στα επίπεδα ολικής λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων για να καθιερώσει ένα μοτίβο για τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αποτελέσματα έρευνας

Η μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από είκοσι προηγούμενα ερευνητικά όργανα που κάλυπταν συνολικά 1.415 συμμετέχοντες. Όταν συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν, τα συγκεντρωτικά στοιχεία διαπίστωσαν ότι οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού, σε δόσεις κυμαινόμενες από 145 έως 3.000 mg την ημέρα (από ειδικά επεξεργασμένο και συμπηκνωμένο εκχυλίσμα σε κάψουλες), οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές μειώσεις στη συνολική και LDL (Κακής) Χοληστερόλης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωσαν κανένα. Οι μελέτες που εξετάστηκαν κυμαίνονταν από 3 έως 24 εβδομάδες σε διάρκεια. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα HDL χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων. Τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο από πέντε έως έξι βαθμούς, μια στατιστικά σημαντική μείωση σε εκείνους με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής.

Οι αυξημένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη χαμηλή χοληστερόλη HDL και την ηλικία. Εναλλακτικές φυσικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρώματος πράσινου τσαγιού προσφέρουν ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου και των καρδιακών παθήσεων που προκαλούνται από λιπίδια.

Το πράσινο τσάι μπορεί να περιέχει φθόριο που απορροφάται από το περιβάλλον, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα ασφάλες συμπλήρωμα διαρτοφής με μεγάλη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, κατεχίνες EGCG.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

 Adrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα