Η κατάθλιψη συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή της ζωής τους, υποστηρίζουν δυο πρόσφατες μελέτες.
Όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί και Ολλανδοί επιστήμονες, όσοι έχουν ιστορικό κατάθλιψης διατρέχουν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ολλανδική ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ, θέτοντας υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από έξι χρόνια 503 ανθρώπους ηλικίας 60-90 ετών, διαπίστωσε ότι οι εθελοντές με ιστορικό κατάθλιψης εμφάνιζαν 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από άνοια.
Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν μεγαλύτερος για τους συμμετέχοντες που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης πριν την ηλικία των 60 ετών, καθώς φάνηκε να διατρέχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. «Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν η κατάθλιψη συμβάλλει στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ ή εάν άλλοι, άγνωστοι μέχρι στιγμής, παράγοντες είναι υπεύθυνοι τόσο για την κατάθλιψη όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης Dr. Monique Breteler. Όπως αναφέρεται μάλιστα στο περιοδικό «Νευρολογία», όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά σε δυο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, η λειτουργία των οποίων έχει αναφερθεί ότι επηρεάζεται σε άτομα με κατάθλιψη.
Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Rush με τη συμμετοχή 917 ιερωμένων. Οι εθελοντές τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 13 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 190 εκδήλωσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες που στην αρχή της μελέτης είχαν περισσότερες ενδείξεις κατάθλιψης ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν και άνοια.
«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης πιθανώς να συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο, μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο το “απόθεμα” νεύρων που παρέχει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να υπομείνει την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης dr. Robert Wilson. Τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης δημοσιεύονται στο «Αρχεία Γενικής Ιατρικής».
Για πρόληψη προβλημάτων που συνδέονται με τη μνήμη, σας προτείνω να δείτε και το παρακάτω