Προστατέψτε το συκώτι σας!

συκώτι

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα όργανα που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία.

Το συκώτι εξυπηρετεί περισσότερες από 300 λειτουργίες του σώματος σχετικά με την αποτοξίνωση από χημικές και περιβαλλοντικές εισβολές και προάγει τη μεταβολική λειτουργία. Η σιλυμαρίνη είναι κοινώς γνωστή ως γαϊδουράγκαθο και η επιστήμη πλέον επικυρώνει το θεραπευτικό δυναμικό αυτού του ισχυρού φυτού. Δημοσιεύοντας στο περιοδικό Hepatitis Monthly, οι ερευνητές παρέχουν ισχυρή απόδειξη ότι τα εκχυλίσματα φυσικού γαϊδουράγκαθου μπορούν να σταματήσουν, ακόμη και να αναστρέψουν τα αποτελέσματα της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου (NAFLD), μιας πάθησης που πλήττει το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού. Η λήψη συμπληρώματος με γαϊδουράγκαθο  μειώνει δραματικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τη λιπώδη ηπατική νόσο, την αθηροσκλήρωση και τη γνωστική δυσλειτουργία.

Η NAFLD είναι μια σημαντική διαταραχή για την υγεία που αυξάνεται με έναν πρωτοφανή ρυθμό εξαιτίας της παχυσαρκίας και της επιδημίας διαβήτη που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Η κατάσταση προκαλείται εν μέρει από την υπερβολική συσσώρευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στην κυτταρική μήτρα του ήπατος που οδηγεί σε υποβέλτιστη λειτουργία του οργάνου. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η ασθένεια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κυτταρικούς τραυματισμούς και βλάβες, φλεγμονή και τελικά να οδηγήσει σε κίρρωση καθώς το συκώτι γίνεται λιγότερο ικανό να εκτελέσει το πλήθος των καθηκόντων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φυτικό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμπυκνώνεται στον ηπατικό ιστό αμέσως μετά την κατάποση. Διαπιστώθηκε ότι η σιλυμαρίνη προάγει την αναγέννηση του ηπατικού ιστού υποστηρίζοντας πολλαπλές κρίσιμες μεταβολικές λειτουργίες: αυτές περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένης LDL (κακής) χοληστερόλης, ρύθμιση της διαπερατότητας και της σταθερότητας της μεμβράνης και πρόληψη της εναπόθεσης ινών κολλαγόνου, που οδηγούν σε κίρρωση. Επιπλέον, το γαϊδουράγκαθο αναστέλλει την απορρόφηση πολλών τοξινών, εμποδίζοντας αποτελεσματικά την είσοδό τους στην κυκλοφορία του αίματος.

Η σιλυμαρίνη είναι γνωστή ότι είναι ένα ισχυρό κυτταρικό αντιοξειδωτικό με ειδικές ιδιότητες που μπορεί  να αποτρέψει την υπερβολική οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Τα οξειδωμένα σωματίδια της LDL (κακής) χοληστερόλης είναι κολλώδη και κατατίθενται στο ευαίσθητο ενδοθηλιακό στρώμα των αγγείων στεφανιαίας αρτηρίας όπου συνδυάζονται με άλλες αιμοπεταλιακές ενώσεις για να σχηματίσουν πλάκα. Τα φυσικά εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που προάγουν την αρτηριακή σκλήρυνση.

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται ως χημειοπαραγωγικός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων, κυρίως μεταστατικών καρκίνων του προστάτη. Η σιλυμαρίνη παρεμποδίζει την ανάπτυξη και τον εκφυλισμό του καρκίνου και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντιμετασική δράση (εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου). Η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη διάσπαση και αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Η σιλυμαρίνη μειώνει επίσης τη διάρκεια ζωής των κυττάρων του καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω δοκιμές στους ανθρώπους για να αποφανθούν οριστικά, αλλά είναι ένας άλλος έγκυρος λόγος για να ληφθεί υπόψη η κατανάλωση γαϊδουράγκαθου ως προληπτική θεραπεία για τον καρκίνο. Τα εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ενάντια σε κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του ήπατος, του παχέως εντέρου και του δέρματος.

Το σώμα μας βρίσκεται συνεχώς υπό επίθεση καθώς πάνω από 70.000 χημικές ουσίες και 900 φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβη στο συκώτι. Το συμπλήρωμα διατροφής με γαϊδουράγκαθο  παρέχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία και τη θεραπεία του πρωτεύοντος φίλτρου του οργανισμού μας, του ήπατος. Η σιλυμαρίνη αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί φυσικά να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, παρέχοντας παράλληλα κρίσιμη υποστήριξη για την καρδιά και τον προστάτη.

Εφόσον κάνετε την ερευνά σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα